nieuws

Vogelaar werkt cynisme in de hand

De gemeente Almere weigert om minister Vogelaar te adviseren over een nieuw fusieverzoek van corporaties. Na Ymere en de Woonmaatschappij, willen nu ook Het Oosten en AWV fuseren. Volgens Almere heeft de minister adviseren helemaal geen zin. De gemeente gaf voor de fusie van Ymere en de Woonmaatschappij een negatief advies, waar de minister zich vervolgens helemaal niets van aantrok. SP-Kamerlid Paulus Jansen: "Ik kan me dit cynisme van de gemeente Almere heel goed voorstellen. Minister Vogelaar heeft dit met haar wegkijkbeleid rondom corporatiefusies zelf veroorzaakt."

De Tweede Kamer sprak in 2006 al uit dat er geen goedkeuring mag worden gegeven voor fusiecorporaties van meer dan 10.000 woningen, tenzij er aantoonbaar maatschappelijke meerwaarde is. De gemeente Almere gaf aan dat deze maatschappelijke meerwaarde voor hen ontbrak, maar werd simpelweg door de minister opzij gezet. Paulus Jansen: "De fusiekoorts in de corporatiesector begint inmiddels steeds meer de vormen aan te nemen van een epidemie. Gelukkig is de strijd nog niet gestreden".

Binnenkort praat de Tweede Kamer namelijk met een aantal deskundigen over fusies in corporatieland. Daarna zal er een pittig debat volgen met minister Vogelaar, die met de goedkeuring van de fusie tussen Ymere en de Woonmaatschappij ook haar eigen PvdA tegen zich in het harnas jaagde. Jansen: "Wat mij betreft draait de minister de goedkeuring voor de fusie tussen Ymere en de Woonmaatschappij direct terug en gaat ze zich eindelijk eens écht houden aan de uitspraak van de Kamer!"

Betrokken SP'ers