Verburg (CDA) maakt met megastallen boerenbedrijven kapot

“Met haar politiek van nog meer schaalvergroting in de landbouw en vooral het aanmoedigen van megastallen maakt minister Verburg boerenbedrijven kapot,” stelt SP-Kamerlid Hugo Polderman. “Als de trend zich doorzet en de Kamer vandaag besluit niet in te grijpen, hebben we over een jaar of tien nog maar een paar honderd veeboeren over in Nederland. In haar enthousiasme voor megastallen laat het CDA de gewone boer in de kou staan.”

Vandaag praat landbouwminister Verburg met de Kamer over de toekomst van de Nederlandse landbouw. In plaats van de discussie te voeren over verdere verduurzaming, beter dierenwelzijn en biologische alternatieven ziet Verburg de toekomst in varkens- en kippenfabrieken.

Polderman: “De SP en de VVD willen geen megabedrijven, de gewone boeren in Nederland willen ze niet en ook de LTO heeft zich ertegen uitgesproken. Het belangrijkste is echter dat de bevolking ze niet wil: dat zien we aan massale protesten overal in het land. Ik vraag me af op welke steun de minister nog rekent? Ook haar traditionele CDA-achterban is tegen.”

Boeren in Nederland kunnen momenteel amper rond komen van hun bedrijf. Zij worden opgekocht door megabedrijven, met grote gevolgen voor het leven van het boeren familiebedrijf. Een antwoord daarop geeft het kabinet niet. Polderman: “De boer wordt nu weggepest uit Nederland en dat is een slechte zaak. Voor de boeren, maar ook voor het landschapsbeheer waar die boeren nu in hoge mate verantwoordelijk voor zijn.”

Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) heeft de megastallen onderzocht en wijst op gevaren van volksgezondheid. Ook andere adviesbureaus hebben onderzoek gedaan en komen tot verschillende conclusies. Waar ze het echter allemaal over eens zijn is dat heldere regels nodig zijn, maar die wil het CDA niet.