nieuws

Veel vragen over missie naar Tsjaad en Centraal Afrikaanse Republiek

De SP heeft grote twijfel over de Nederlandse bijdrage aan de EUFOR-missie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek waartoe vandaag is besloten in de ministerraad. De humanitaire situatie in de gebieden is ernstig, maar de rol van de Fransen in de missie maakt dat de noodzakelijke neutraliteit van de vredesmacht twijfelachtig is.

SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang heeft veel vragen voor de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking over het besluit. Het SP- Kamerlid heeft vooral moeite met het gebrek aan neutraliteit van de EUFOR-missie. Irrgang: "Officieel is dit een vredesmissie, maar de rebellen in Tsjaad hebben al gedreigd militairen van de EUFOR macht aan te vallen omdat de missie gedomineerd wordt door de Fransen. De reden hiervoor is dat de Fransen tegelijkertijd een eigen militaire aanwezigheid in Tsjaad hebben die als doel heeft de regering te beschermen. Deze dubbele petten brengen de neutraliteit van de missie in gevaar, met als mogelijk gevolg dat we daar niet zullen zitten om de vrede te handhaven, maar een groot risico lopen zelf betrokken te raken in de oorlog. Een verdere escalatie van het conflict is voor niemand wenselijk."

Over deze en andere kwesties, zoals bijvoorbeeld de bevelstructuur van de missie, wil de SP eerst antwoord van het kabinet voordat het een besluit neemt over het al dan niet steunen van de missie. Ook de vraag of de krijgsmacht om naast de aanwezigheid in Afghanistan nog een missie erbij kan hebben, speelt hierbij een rol.