nieuws

Van Velzen spreekt op bijeenkomst experts over verarmd uranium in wapensystemen

SP-Kamerlid Krista van Velzen zal donderdag deelnemen aan een bijeenkomst georganiseerd over het gebruik van verarmd uranium in wapensystemen. Beleidsmakers beschouwen het gebruik van dit radioactieve zware metaal als legitiem, omdat er (nog) geen statistisch significant oorzakelijk verband is vastgesteld tussen blootstelling eraan en gezondheidsklachten. Toch is de bewijslast volgens Van Velzen en een reeks experts voldoende om snel tot actie over te gaan.

Het seminar over de risico’s van het gebruik van verarmd uranium in wapensystemen vindt donderdagavond plaats in Amersfoort. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de stichting Laka, de NVMP en de SP met steun van de vakbonden AFMP en ACOM voor militair personeel.

Tijdens de hoorzitting en het seminar zullen sprekers vanuit verschillende disciplines en invalshoeken een dringende oproep doen om het gebruik van het nucleaire materiaal te staken of te verbieden.

Keith Baverstock heeft twaalf jaar gewerkt als onderzoeker en adviseur bij de wereld gezondheidsorganisatie (WHO). Volgens hem is deze VN-organisatie gevoelig voor politieke druk om wetenschappelijke feiten over het omstreden materiaal weg te laten.

Jawad Al-Ali is hoofd van de afdeling Oncologie van het Academisch Ziekenhuis in Basra, Irak. Hij zal vertellen over zijn waarnemingen van verhoogde incidenties van kanker en geboorteafwijkingen.

Avril McDonald bekijkt de kwestie vanuit het oogpunt van het Internationaal Humanitair Recht. Samen met andere juristen heeft ze een nieuw boek hierover gepubliceerd.

John LaForge van Nukewatch geeft een toelichting op de situatie in de VS en Henk van der Keur van de stichting Laka spreekt over de herkomst, eigenschappen en (militaire) toepassingen van verarmd uranium.

De aanleiding voor het rondetafeloverleg was het stemgedrag van Nederland in de VN. Met de VS, Israël, Tsjechië en de Britten stemde Nederland tegen een resolutie voor nader onderzoek naar de gezondheidsrisico’s.

Al in de aanloop naar de Irak-oorlog van 2003 stelde de prestigieuze Britse Royal Society dat het gebruik van verarmd uranium vooral een politiek probleem is. Dat werd nog weer eens bevestigd in een brief van minister Verhagen aan de Tweede Kamer: “Nederland [heeft] in de Eerste Commissie tegen deze resolutie gestemd omdat de resolutie stelde dat verarmd uranium ‘potential harmful effects’ heeft.”

Verhagen verwijst naar een beleidsrapport van het WHO, maar andere rapporten van serieuze onderzoekers blijven onvermeld. Waaronder die van het radiobiologisch onderzoeksinstituut van het Pentagon (AFRRI) die de risico’s al jaren kenschetsen als potentieel kankerverwekkend. Bewijzen op basis van laboratoriumproeven die juist nopen tot dringend nader onderzoek.

De Tweede Kamer houdt donderdagochtend vanaf 10.30 uur op initiatief van de SP een rondetafelgesprek over hetzelfde onderwerp.

Lokatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort, van 19.00 - 22.00 uur Deelname is gratis, opgave vooraf is wenselijk. De voertaal is voornamelijk Engels Aanmelden: Stichting Laka, Tel. 020 - 6168294 e-mail: info@laka.org of NVMP, Tel. 030 - 2722940 e-mail : office@nvmp.org

www.bandepleteduranium.org

http://www.wise-uranium.org/indexd.html#MILDU

Betrokken SP'ers