nieuws

Van Bommel: Russische kritiek op Kosovo-beleid en raketschild is terecht

De harde kritiek van de Russische president Poetin over Kosovo en het Amerikaanse raketschild, is terecht. Dat stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel in een lezing aan de Universiteit van Moskou voor een gehoor van studenten en docenten Nederlands. Van Bommel maakt deel uit van de Tweede Kamerdelegatie die deze week een bezoek brengt aan Rusland en naast Moskou ook naar de stad Perm gaat.

Niet alleen de studenten waren aangenaam verrast met het SP-standpunt over Kosovo; ook staatssecretaris Grushko van Buitenlandse Zaken toonde zich blij verbaasd. Van Bommel: “Vrijwel iedereen in Rusland denkt dat men in Europa eensgezind achter de eenzijdige onafhankelijkheid van Kosovo staat. Maar dat is dus niet zo: de SP is tegen het gevaarlijke beleid van de EU en de VS om Kosovo’s eenzijdige onafhankelijkheid te steunen, tegen de zin van de Servische regering. Het risico is reëel dat een serie van eenzijdige onafhankelijkheidsverklaringen van verschillende minderheidsgroepen in tal van landen wordt gestimuleerd. Bovendien wordt er nieuw geweld op de Balkan geriskeerd. De SP ziet veel meer in onderhandelingen om een tweezijdige overeenkomst te bereiken.”

De SP is bovendien tegen de Amerikaanse plannen om een radarstation en andere delen van het wereldwijd raketschild in Europese landen als Polen en Tsjechië te plaatsen. Ook in dat opzicht neemt de SP hetzelfde standpunt in als president Poetin, die het Westen heeft gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog. Van Bommel deelt de visie van Poetin dat de VS met het raketschild streven naar volledige militaire dominantie. “Het raketschild heeft weinig te maken met verdediging tegen raketten van schurkenstaten als Iran en Syrië,” stelt Van Bommel. “We moeten niet gaan toewerken naar een nieuwe Koude Oorlog, dus schrap dat wapensysteem.”

In zijn lezing ging Van Bommel in op de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen en het gebrek aan democratische rechten voor de burgers van het huidige Rusland. Tijdens het bezoek zijn verder ontmoetingen gepland met mensenrechtenactivisten, vertegenwoordigers van oppositiepartijen, regeringsleiders en de bekende dissident Gary Kasparov.