nieuws

Van Bommel: Crisis in de NAVO als gevolg van oorlog in Afghanistan

Ondanks ontkenning van de minister van defensie Van Middelkoop is de NAVO in crisis. Dat is de overtuiging van Harry van Bommel naar aanleiding van de NAVO-top in Litouwen. Op die vergadering zetten de Amerikaanse minister van Defensie Gates en de baas van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, grote druk op tal van NAVO-landen om meer soldaten naar het zuiden van Afghanistan te sturen. Van Bommel: “Het is duidelijk dat de NAVO-aanpak in Afghanistan helemaal niet werkt. De Taliban wordt sterker als gevolg van de wijze van oorlogvoeren en door de corruptie van de Afghaanse regering van president Karzai. Die regering verliest steeds meer steun onder de bevolking.” Van Bommel vindt dat de regering op de NAVO-top een andere aanpak in Afghanistan moet eisen.

Het conflict in de NAVO speelt al enige tijd omdat een groot aantal landen tegenstander is van de harde Amerikaanse aanpak. Landen als Engeland, Canada en Nederland steunen deze Amerikaanse aanpak, hoewel die niet succesvol is. Daarom wordt Duitsland onder zware druk gezet om ook gevechtstroepen naar het zuiden te sturen.

Van Bommel: “De Duitsers hebben al 3000 soldaten in het relatief rustige noorden, maar ze moeten van de Amerikanen ook soldaten in het zuiden inzetten. Daar is het ronduit oorlog en slagen Nederland en andere landen er niet in de opmars van de Taliban te stuiten. De - overigens heel verstandige - weigering van Duitsland duidt op de grote spanningen die de Afghaanse oorlog heeft veroorzaakt. Het is ronduit crisis in de NAVO. Dat bleek al toen minister Van Middelkoop vorig najaar met zijn pet in de hand bij de collega’s van NAVO moest bedelen om versterking voor Nederland in de provincie Uruzgan. Nu is het nog duidelijker: zie het dreigement van de Canadese minderheidsregering om de troepen uit Afghanistan terug te trekken als Canada geen hulp krijgt vóór april van dit jaar.”

Inmiddels heeft de Amerikaanse regering aangekondigd zelf extra troepen te sturen en zijn er al Amerikaanse plannen om de militaire leiding in het zuiden van Afghanistan over te nemen. “Dit plan is een gevolg van de ruzie die minister Gates van de VS met Nederland, Canada en Engeland heeft gemaakt, toen hij zei dat deze landen de zaak niet goed aanpakken", zegt Van Bommel. "Amerikaanse leiding betekent nog meer oorlog, en nog meer haat onder de Afghaanse bevolking. Op deze manier ziekt de crisis in de NAVO verder en zal de Taliban er garen bij spinnen. Niet doen dus. De enige manier om de oorlog in Afghanistan en de acute crisis in de NAVO op te lossen is ophouden met vechten en onderhandelen met alle betrokken Afghaanse partijen om tot een overeenkomst te komen over de toekomst van Afghanistan."

Betrokken SP'ers