nieuws

Ulenbelt wil debat over dodelijke brand Catshuis

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt eist volledige openheid van zaken over de verantwoordelijkheid van het ministerie van Algemene Zaken en de Rijksgebouwendienst voor de brand in het Catshuis in 2004, waarbij één dode viel. Ulenbelt: "Er is op een achternamiddag onder tijdsdruk besloten om de was van de vloeren te halen met thinner. Niet duidelijk is of het schildersbedrijf het heeft voorgesteld of dat het een opdracht was van ambtenaren."

Ulenbelt heeft samen met andere partijen 30 vragen gesteld o.a over de betrokkenheid van ambtenaren en politieke sturing van het onderzoek. "In plaats van antwoorden, krijgen we een brief van Balkenende dat het OM eventueel onderzoek gaat doen. Niet om onze vragen te kunnen beantwoorden, maar om 'beschuldigingen aan ambtsdragers' door RTL te onderzoeken. Ik wil antwoorden en een echt onderzoek!" Ulenbelt zal dinsdag, gesteund door andere partijen, snel een debat met de minister-president en de minister van Justitie vragen.

Bij de brand in het Catshuis op 15 mei 2004 kwam een 49-jarige werknemer van een schildersbedrijf om het leven. Er werd was van de vloeren gehaald met het zeer brandbare oplosmiddel thinner, dat binnen niet gebruikt mag worden. Een waakvlam zorgde voor een ontploffing en brand.

Betrokken SP'ers