nieuws

Ulenbelt: Donner moet versoepeling ontslagrecht uit zijn hoofd zetten (update)

Minister Donner moet erkennen dat het ontslagrecht deze kabinetsperiode niet wordt versoepeld of hij moet aftreden. Dat heeft SP-Kamerlid Paul Ulenbelt donderdag gezegd tijdens een spoeddebat over uitlatingen van de minister over het ontslagrecht in De Pers. “Donner moet zijn woorden over het ontslagrecht terugnemen. Ze zijn een minister van Sociale Zaken onwaardig”, zei Ulenbelt.

Paul Ulenbelt in de Tweede Kamer

Het plan voor verslechtering van het ontslagrecht is door twee partijen in de coalitie, PvdA en ChristenUnie dood verklaard. “Die werkelijkheid wil minister Donner kennelijk niet aanvaarden. Hij wil niet aanvaarden dat zijn plannen voor versoepeling van het ontslagrecht geen banen opleveren. Het CPB heeft dat voorgerekend. Hij wil niet erkennen dat de arbeidsmarkt flexibel genoeg is. Dat een miljoen mensen per jaar van baan veranderen”, zei Ulenbelt. “Donner wil niet aanvaarden dat een grote meerderheid van de bevolking zijn plannen voor onzekerheid afwijst. Er is een commissie ingesteld. Bedoeld om de nederlaag van de minister te verzachten. Om de afgang te maskeren. Maar de minister ziet dat anders.”

In het interview zegt Donner dat hij voorstellen van de commissie voor veranderingen van het ontslagrecht wil overnemen. Hij zegt dat hij zich niet voor kan stellen dat een arbeidsparticipatie van 80 procent gehaald kan worden zonder versoepeling van het ontslagrecht. Als het ontslagrecht niet versoepeld wordt, moet er verder gesneden worden in de verzorgingstaat, stelt de minister. Hij zet daarmee zware druk op de commissie Bakker. Ulenbelt: “Volgens Donner is het kiezen: of versoepeling van het ontslagrecht, of verder snijden in de verzorgingsstaat. Met zijn uitspraken in De Pers probeert de minister verslechtering van het ontslagrecht er door te drukken. Hij stelt zich op als een knecht van de werkgevers.”

”De commissie Bakker heeft een open opdracht. Volgens de SP had die commissie er niet moeten komen. En zeker niet onder voorzitterschap van een ondernemer die in zijn bedrijf 10.000 mensen ontslaat. Die heeft een persoonlijk belang bij het verslechteren van het ontslagrecht”, aldus Ulenbelt. De PvdA en de ChristenUnie hadden volgens hem moeten verhinderen dat de commissie een open opdracht kreeg en zodoende met voorstellen voor versoepeling van het ontslag kan en mag komen. “Die partijen moeten voorstellen doen om 200.000 mensen extra aan het werk te helpen. Natuurlijk moet het denken over het verbeteren van ontslagrecht niet stil staan. Grote groepen hebben namelijk geen ontslagbescherming. Grote groepen krijgen geen ontslagvergoeding. Er is alle reden het ontslagrecht te verbeteren”, zei Ulenbelt.

”Alle uitspraken van de minister over het ontslagrecht hebben alleen maar bijgedragen om de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers te verzieken. Zijn gezeur over het ontslagrecht levert geen baan op. Integendeel zijn gezeur verlamt het aan het werk helpen van mensen. Minister. Het gaat niet om óntslag, maar áán de slag! Een minister van Sociale Zaken moet problemen op te lossen. Hij moet ze niet maken. Uw uitspraken zijn een minister van Sociale Zaken onwaardig.”

Ulenbelt: “Ik vraag aan de minister om zijn woorden terug te nemen. Te verklaren dat hij geen druk op de commissie Bakker zet. Te erkennen dat versoepeling van het ontslagrecht deze kabinetsperiode niet aan de orde is. Minister, stop met het trekken aan een dood paard. Dat is gênant. U heeft de keuze: inbinden of inpakken en wegwezen.”

* * * Update * * *

In de loop van het debat trokken de woordvoerders van PvdA en ChristenUnie, die eerder ferme bewoordingen gebruikten, terug in hun schulp. Minister Donner trok geen letter of leesteken terug van zijn uitspraken in het interview, maar voor de coalitiepartijen was het toch genoeg. Twee moties van de SP, waarin de bewoordingen van de minister in het interview werden afgekeurd en waarin de regering werd opgeroepen het ontslagrecht niet te versoepelen, werden beiden niet alleen afgewezen door VVD en GroenLinks, maar ook door PvdA en ChristenUnie. Blijkbaar mag wat het kabinet en de coalitiepartijen betreft het ontslagrecht later toch weer terugkomen op de politieke agenda. Ondanks de eerder gedane uitspraken, die blijkbaar alleen voor de bühne waren.