nieuws

SP dient initiatiefwetten in ter reparatie thuiszorg

SP-Kamerlid Agnes Kant dient een pakket van vijf initiatiefwetsvoorstellen in ter reparatie van de thuiszorg. Er moeten basistarieven komen voor de huishoudelijke zorg. De marktwerking via de verplichte aanbesteding moet stoppen. Thuiszorgwerkers moeten bij hun mensen kunnen blijven als een andere thuiszorginstelling de uitvoering overneemt. Uitbuiting via een alfahulpconstructie wordt onmogelijk gemaakt. Tot slot stelt de SP voor het budget dat gemeenten krijgen voor de WMO te oormerken, opdat gemeente dat geld niet ergens anders aan uit kunnen geven. Kant: “Laten we snel werk van maken van het repareren van de thuiszorg, en niet de zaak verder in de soep laten lopen, zodat we daar straks weer een parlementaire onderzoekscommissie op moeten zetten.”

De SP wil dat de minister, op advies van de Nederlandse Zorgautoritieit (NZa), basistarieven vaststelt voor de huishoudelijke verzorging. Dat tarief moet bestaan uit een reële kostprijs van huishoudelijke hulp en zorgt ervoor dat zorgaanbieders niet kunnen inschrijven onder deze prijs. Van dat basistarief moet kwalitatief goede zorg voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden geleverd kunnen worden.

Ook wil Kant de verplichte aanbesteding uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) halen. Dan is de gemeente niet langer verplicht om marktwerking toe te passen op de huishoudelijke verzorging. Dat betekent dat het marktelement uit de thuiszorg verdwijnt. Zorgaanbieders worden niet langer aangespoord om ten koste van kwaliteit en arbeidsvoorwaarden elkaar kapot te concurreren.

De SP wil ook het principe ‘Mens volgt werk’ wettelijk vastleggen. Werknemers mogen niet de dupe worden van een gemeentebesluit om voor een andere thuiszorginstelling te kiezen. Het overgaan van het personeel is goed geregeld in het openbaar vervoer en deze regels zijn als uitgangspunt genomen voor een soortgelijke regeling voor de thuiszorg. Dit betekent dat mensen niet onnodig vaak geconfronteerd worden met personeelswisselingen in hun verzorging.

Uitbuiting van personeel via alfacontracten moet onmogelijk worden gemaakt. Door in de wet op te nemen dat thuiszorginstellingen werknemers een fatsoenlijke arbeidsovereenkomst moeten geven, wordt voorkomen dat de sociale voorzieningen van werknemers worden uitgehold en dat mensen te maken krijgen met veel wisselende hulpen en onzekerheid.