nieuws

Roemer: Trek stekker uit dit OV-Chipkaart project

“Het door staatssecretaris Huizinga gepresenteerde aanvalsplan voor de OV-Chipkaart bevat geen planning en er staat geen aanval in,” aldus het teleurgestelde SP-Kamerlid Emile Roemer. “Dit is geen aanvalsplan, maar een doodsvonnis voor een kaart die heel nuttig had kunnen zijn. Huizinga kiest niet voor echte oplossingen en schaart zich volledig achter de vervoersbedrijven. Dat heeft niets te maken met regie nemen. Wat de SP betreft wordt vandaag de stekker uit dit project getrokken.”

“De staatssecretaris zegt onder meer dat in het invoeringsjaar de tarieven niet meer dan de inflatie mogen stijgen,” concludeert Roemer, “maar dat dit altijd al het plan geweest is, vermeldt ze er gemakshalve niet bij.”

Ook zal de Chipkaart voldoen aan de privacyeisen van het College Bescherming Persoonsgegevens en zal de kaart in heel Nederland er ‘zoveel mogelijk’ hetzelfde uitzien. “Men gaat zich dus aan de wet houden, de tarieven worden na een jaar vrijgegeven en ze gaan verder met de plannen die er al waren. Ze noemt dit een aanvalsplan, maar het is het nekschot voor een goed project dat door politiek falen gaat mislukken.”

En dat terwijl er vandaag een vernietigend rapport is gekomen n.a.v. het veiligheidsonderzoek van TNO. Reële risico's op crimineel misbruik en fraude worden genomen, zonder dat überhaupt gekeken is naar de mogelijkheid voor een andere kaart. “Dit slaat echt alles,” stelt Roemer. “In het belang van de bedrijven is besloten dat een nieuwe kaart onbespreekbaar is. Weer staan de bedrijven en niet de reizigers centraal. Verbijsterend.”

Het onderzoek van TNO is ingesteld nadat vorige maand bekend werd dat een gedeelte van de beveiliging van de OV-Chipkaart in Duitsland was gekraakt. Daar kwam nog eens bij dat enkele dagen daarna studenten uit Nijmegen lieten zien gratis te kunnen reizen met een wegwerpkaart. Daar wordt nu niets aan gedaan. De vervoerders accepteren de fraude en willen liever voor de schade opdraaien dan er iets aan te doen. Roemer: “Er staat glashelder in het rapport dat er een reële kans is op crimineel misbruik en dat fraude onvermijdelijk is. Maar toch kijken we niet eens naar andere systemen, want dat gaat de bedrijven geld kosten. Als je dat al vastgesteld hebt voordat je gaat onderzoeken, wat heb je dan aan een onderzoek? En vervolgens komt Huizinga – onder zware druk van de Kamer – met een reddingsplan. Maar dat blijkt nu een lege dop. Laten we stoppen met dit project en opnieuw beginnen, maar dan onder strakke regie en met de reizigersbelangen boven die van de bedrijven.”

Betrokken SP'ers