nieuws

Roemer roept Huizinga ter verantwoording over rechtzaak rond aanbesteding OV-Chipkaart

SP-Kamerlid Emile Roemer zal dinsdag staatssecretaris Huizinga ter verantwoording roepen over de zoveelste fout rond de invoering van de OV-Chipkaart. Er is een kort geding aangespannen door de stichting Aanbestedingen van het MKB tegen DistriChip, de organisatie die verantwoordelijk is voor de distributie van de OV-Chipkaart. Volgens het MKB zijn de aanbestedingseisen idioot en zo uitgeschreven dat alleen grote supermarkten kunnen voldoen. Roemer: “Continu komen onnodige fouten aan de oppervlakte over de OV-chipkaart. Er lijkt geen einde aan te komen.”

Roemer: “Ook deze kwestie toont aan dat de complete verantwoordelijkheid voor de Chipkaart terugmoet naar de overheid, wat de SP al jaren bepleit. Maar we zien ook weer dat de overheid de mond vol heeft over aanbesteden, maar zelf nog steeds niet snapt hoe het moet.”

De SP heeft al bij aanvang van het OV-chipkaartproject gesteld de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de overheid moet liggen en niet bij de bedrijven. Kabinet en Kamer besloten anders, maar worden nu keer op keer geconfronteerd met de gevolgen. Roemer: “Wat gebeurt er als de overheid het niet zelf doet? Dan wordt ook de verantwoordelijkheid afgeschoven. Elke keer als de SP goede ideeën aandraagt, worden ze getorpedeerd omdat dat de problemen niet de verantwoordelijkheid van de politiek zouden zijn. Ondertussen loopt het hele project in de soep.”

Het MKB heeft door een advocatenbureau de aanbestedingsprocedure voor de distributie van de kaarten laten doorlichten. Daaruit kwam de conclusie dat dit weer een voorbeeld is van hoe het net niet moet: vrijwel geen bedrijf maakt kans, behalve grote supermarktketens. Roemer wil hier dinsdag tijdens het Vragenuurtje opheldering over van Huizinga.

Eerder deze week ontstond commotie rond een andere aanbesteding door de overheid, voor de levering van 21.000 laptops. In strijd met de eigen regels van het kabinet was het bestek helemaal toegespitst op pc’s met Microsoft software in plaats van ‘open source’ software.