nieuws

Roemer: Miljardenfiasco Galileo niet op bordje belastingbetaler

De kostenexplosie van het Europese Galileo-project mag niet voor rekening komen van de belastingbetaler. Dat stelt SP-Kamerlid Emile Roemer na onthullingen van het Duitse blad Spiegel dat de opstart van het Europese satellietnavigatiesysteem mogelijk drie keer zo duur wordt als de laatste schattingen: in totaal 10 miljard euro. Roemer wil van minister Eurlings weten wie voor deze kosten mag opdraaien. “Keer op keer hebben we gewaarschuwd voor de risico’s en telkens werd het project duurder,”aldus Roemer. “Maar 10 miljard gaat zelfs de meest pessimistische schattingen ver te boven. Dit kan echt niet verder zo, stop er maar mee.”

De SP waarschuwt al lange tijd voor de risico’s van dit megalomane project. “Waar de eerste schattingen nog uitgingen van 2,5 miljard euro, dreigen de kosten nu dus te verviervoudigen, terwijl het project volslagen overbodig is,” stelt Roemer. Het Galileo satellietsysteem zou vooral bedoeld zijn voor navigatie en burgergebruik, waar nu een Amerikaans systeem voor gebruikt wordt. Maar om de exploderende kosten te compenseren wordt nu ook steeds meer nagedacht over militaire toepassingen. Roemer: “Het Amerikaanse systeem is er al, de Russen zijn bijna klaar en ook de Chinezen zijn hard bezig. En in plaats van fatsoenlijke samenwerking moet de Europese Unie ook nog eens 30 satellieten en daarmee 10 miljard de lucht in schieten. We hebben straks vier bijna identieke satellietsystemen die rondjes om elkaar heen cirkelen. Veel betere voorbeelden van schandalige geldverspilling ken ik niet.”

Vanwege de achterstand die het project opgelopen heeft en de opkomst van andere satellietsystemen, wordt het aantal opdrachten – en daarmee opbrengsten – ook steeds kleiner, waardoor een compleet fiasco steeds dichter bij komt. “Het project is de Nederlander onlangs al 80 miljoen extra gaan kosten en ik hou mijn hart vast voor de extra kosten waar we nu voor op gaat draaien. Minister Bos heeft het project al eens vergeleken met de Betuwelijn, een megalomaan project met grote financiële onbeheersbaarheid. Ik ben benieuwd of hij er ondanks alles op verzoek van Eurlings weer een schep belastinggeld in wil schuiven, of dat hij nu hardop durft te zeggen dat het echt genoeg is.”