nieuws

Roemer: controleteams geholpen, nu de conducteurs nog

Vandaag werd bekend dat de groep conducteurs die nu opgeleid wordt om in vliegende controlebrigades te gaan zitten, tijdelijk toch geweld mag gebruiken bij problemen in de trein. Een stap in de goede richting, volgens SP-Kamerlid Roemer, maar nog lang niet ver genoeg: “Als deze groep ontheffing kan krijgen, dan kan dat ook voor de rest van de conducteurs. Geen sukkeltjes in de controlebrigades, maar de conducteur op de trein heeft ook recht erop om zijn werk te kunnen doen.”

Emile Roemer pleitte eerder al voor de geweldsbevoegdheid voor álle conducteurs. In 2006 kreeg de NS twee jaar ontheffing van het ministerie van Justitie, om hun conducteurs geweldbevoegdheid te geven, zonder een diploma hiervoor. In deze twee jaar moest de NS haar mensen opleiden, maar heeft dit totaal niet gedaan, waardoor er nu een tekort is en de ontheffing wederom verlengd moet worden.

“Grijp nu deze mogelijkheid aan om iedereen ontheffing te geven. Conducteurs melden zich nu niet aan voor de cursus, omdat ze dan van de trein gehaald worden en op een vliegende brigade gezet worden. Een conducteur wil gewoon op de trein werken, maar wil ook zijn werk goed kunnen doen. Geef hem daarom de kans die hij verdient: geweldbevoegdheid met ontheffing voor een jaar, geweldsbevoegdheid met cursus na een jaar, en werken op de trein in plaats van in een brigade,” aldus Roemer.