nieuws

Poppe: PvdA breekt sociale volkshuisvesting verder af

SP-Kamerlid Remi Poppe wil tijdens het Vragenuurtje van dinsdag de ministers Bos en Vogelaar aan de tand voelen over de dreigende uittreding van woningcorporatie De Veste uit het publieke bestel. De corporatie uit Ommen wil dit doen om af te zijn van de heffing van winstbelasting over de sociale activiteiten van corporaties. Poppe: "Deze actie van De Veste geeft aan dat de PvdA-ministers bezig zijn met het definitief om zeep helpen van de sociale volkshuisvesting in Nederland."

In de jaren negentig van de vorige eeuw werden op initiatief van toenmalig staatsecretaris Heerma -met steun van de PvdA- de woningcorporaties verzelfstandigd. De SP verzette zich daar toen al heftig tegen, met name omdat het toezicht op de corporaties vrijwel volledig verdween. Volgens Poppe zijn de gevolgen inmiddels duidelijk zichtbaar: "Er ontstaan megacorporaties, er worden buitensporige salarissen betaald aan de directeuren, er worden op grote schaal betaalbare huurwoningen gesloopt en de corporaties verleggen hun terrein steeds meer naar de bouw van dure huur- en koopwoningen."

Met de invoering van de winstbelasting van minister Bos wordt ook nog eens 500 miljoen euro per jaar bij de sociale volkshuisvesting weg gehaald. In feite gaan de laagste inkomensgroepen - de huurders - daarmee naast hun inkomstenbelasting nog eens extra mee betalen aan de kas van Bos. De zwakste schouders gaan dus de zwaarste lasten dragen.

Veel corporaties geven inmiddels aan dat dit grote gevolgen gaat hebben voor de bouw van (betaalbare) woningen. Poppe: "En nu probeert de eerste corporatie dus al om zich geheel los te maken van de overheid en door te gaan als particuliere verhuurder. Dit geeft aan hoe diep we inmiddels zijn weggezakt. Ik vraag me werkelijk af hoe de PvdA-ministers dit uit willen gaan leggen aan de huurders en woningzoekenden in Nederland."

Betrokken SP'ers