Poppe bepleit grote asbestschoonmaak; jonge man loopt kanker op in schoolgebouw

Vandaag heeft asbestadvocaat en oud-senator van de SP Bob Ruers een kortgeding aangespannen tegen basisschool St. Michaël. Zijn cliënt Marius Coenraats lijdt aan buikvlieskanker, een ongeneeslijke vorm van kanker die alleen wordt veroorzaakt door asbest. SP-Kamerlid Remi Poppe wil dit jaar een grootschalige inventarisatie en sanering van gebouwen die vóór 1993 zijn gebouwd. “Er vallen 900 slachtoffers per jaar,” stelt Poppe. “In de loop van komende jaren zullen dat tussen de 15.000 en 20.000 asbestdoden zijn. Deze slachtoffers vallen niet alleen meer in de groep die met asbest hebben gewerkt, maar ook in een groep die thuis, op straat of op school blootgesteld zijn aan asbest.”

Marius Coenraats zat van 1983 tot 1990 op de basisschool in de Bilt. Toen deze school in 2007 plotseling de deuren van het oude schoolgebouw moest sluiten vanwege asbest, kwam Coenraats er eindelijk achter waar hij in contact met asbest was gekomen. Advocaat Ruers houdt het schoolbestuur verantwoordelijk voor de ziekte van zijn cliënt. In het tv-programma Netwerk legt de advocaat maandagavond uit waarom: “De school had in 1983 moeten weten dat de asbestplaten gevaarlijk waren en dat je bij blootstelling aan deze platen kanker kon krijgen. Ze hebben die blootstelling laten bestaan, dus is de school aansprakelijk.” Dit is voor het eerst dat een school verantwoordelijk wordt gesteld wegens asbestblootstelling.

Asbest in plafondtegels, vooral te vinden in gebouwen van vóór 1993

In veel Nederlandse schoolgebouwen zit nog steeds asbest verwerkt. Daarom overhandigt Remi Poppe woensdag een rapport aan minister Cramer (VROM), waarin wordt gepleit voor er een inventarisatie van alle gebouwen die vóór 1993 zijn gebouwd. Bij die gebouwen waar de gevaarlijkste variant asbest voorkomt, zogeheten losgebonden asbest, moet onmiddellijk tot verwijdering over worden gegaan. Voor de overige gebouwen met asbest moet een saneringsplan worden opgezet.

Asbest dakplaten, vooral nog te vinden rond boerenbedrijven

Het rapport van Poppe bevat drie aanbevelingen aan de minister. Ten eerste moet iedereen weten waar asbest voorkomt en waar risico's op besmetting is. Uit het rapport 'Resultaten uitvoering gemeentelijk asbest 2007' blijkt dat 80% van de sloopvergunningen niet in orde was. De tweede aanbeveling is een inventarisatie en verplichte sanering van asbest in alle publieke gebouwen, onder verantwoordelijkheid van de gemeenten. Daarbij gaat het om scholen, ziekenhuizen, schouwburgen en kantoren. De derde aanbeveling luidt dat alle asbestdaken worden vervangen, omdat die door het verweren ook een steeds groter risico veroorzaken.