nieuws

Paulus Jansen: Vogelaar is ramp voor hurend Nederland

Minister Vogelaar saboteert haar eigen plannen voor de wijkaanpak met het welles-nietes spel dat zij speelt met de woningcorporaties. Dat zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op haar afwijzing van het laatste financieringsvoorstel van de corporaties. “Een jaar lang onderhandelen heeft helemaal niets opgeleverd. Het lijkt wel alsof de minister zelf geen ‘prachtwijken’ wil.”

Door de afwijzing van het eindbod van de corporaties loopt de uitvoering van de wijkaanpak weer vertraging op, aldus Jansen. “Het kabinet wil zonder extra geld de show stelen met 40 PR-wijken, maar schuift de rekening door naar de corporaties. Vogelaar kan dit aanbod nu beter aannemen. In heel Nederland staan gemeentebesturen te popelen om in hun wijken aan de slag te gaan. Iedereen zit op haar te wachten.”

De corporaties bieden in hun laatste voorstel minder dan de beloofde 750 miljoen, maar ze hebben beloofd dat ze in staat zijn om hun plannen in de veertig wijken hiermee waar te maken. Jansen: “Dus laat ze daarmee beginnen. En als de verkapte huurdersbelasting van minister Bos alsnog wordt ingetrokken ontstaat er nog veel meer ruimte voor de corporaties om extra te investeren in de wijken!”

De SP’er vreest dat de extra heffing die de minister wil invoeren om alsnog aan 750 miljoen te komen uiteindelijk zal moeten worden opgebracht door de huurders. Bovendien zullen de plannen verschralen omdat de corporaties minder investeringsruimte overhouden, denkt hij. In het akkoord dat Vogelaar in september 2007 met de corporaties sloot waren naast de wijkaanpak nog meer afspraken gemaakt over bijvoorbeeld huurmatiging, energiebesparing en bouwproductie. Jansen: “Door de ramkoers van Vogelaar staan deze afspraken nu ook op losse schroeven. Hier is helemaal niemand bij gebaat, vooral de huurders in Nederland niet. Dit kabinet is een ramp voor hurend Nederland.”