nieuws

Onderzoek naar winstbelasting multinationals

Na flink aandringen van SP en GroenLinks heeft staatssecretaris De Jager (Financiën) een onderzoek toegezegd naar de mate waarin multinationals belasting betalen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft sterk het vermoeden dat de grote multinationals nauwelijks nog belasting afdragen in Nederland.

Officieel betalen bedrijven 25,5 procent belasting over de winst, maar door allerlei trucs uit te halen met het schuiven van kapitaal tussen verschillende landen komen de grote multinationals in de praktijk vaak veel lager uit. Hoe laag weet niemand. De Jager heeft tot nog toe geen inzicht gegeven hoe hoog de bruto winst is van de gezamenlijke AEX-bedrijven, die in Nederland wordt belast.

"Is Nederland voor multinationals een Liechtenstein aan de Noordzee?", vroeg SP-Kamerlid Irrgang zich donderdag tijdens een door SP en GroenLinks aangevraagd spoeddebat openlijk af. Irrgang vindt dat De Jager niet langer om de hete brij heen kan draaien. De cijfers over de in Nederland behaalde bruto winsten van de grote multinationals moeten snel kunnen worden geleverd, vindt hij. Irrgang: "We hebben er allemaal schande van gesproken toen bleek dat bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag maar 3 procent belasting betaalden. Ik heb de staatssecretaris niet horen zeggen dat dit niet het geval is voor multinationals." Hoe het onderzoek er precies uit gaat zien moet nog worden besproken in de Tweede Kamer.

Irrgang riep de staatssecretaris ook op te werken aan een verplichting voor bedrijven om in hun financiële verslaglegging te rapporteren hoeveel ze in elk land aan belasting betalen. Nu hoeven bedrijven alleen op te geven hoeveel ze wereldwijd kwijt zijn aan belasting. "De staatssecretaris zegt nu te gemakkelijk dat het opstellen van zo'n verplichting buiten zijn competentie ligt", aldus het SP-Kamerlid.