Nederland moet luchtruim sluiten voor oude NAVO vliegtuigen

Het Nederlandse luchtruim moet worden gesloten voor AWACS vliegtuigen van de NAVO. Dat bepleit SP-Kamerlid Jan de Wit bij de ministers van Milieu en Defensie, nu blijkt dat de NAVO de ernstige overlast veroorzakende vliegtuigen tot 2035 wil blijven gebruiken. Dit is strijd met de wens van een Kamermeerderheid, die eerder stelde dat koppigheid van de NAVO moet worden beantwoord met sluiting van het luchtruim.

De Tweede Kamer steunde eind 2007 een motie van Jan de Wit waarin de minister wordt verzocht het luchtruim te sluiten als de NAVO niet bereid is de lawaaiige motoren te vervangen. De Wit: “De NAVO is niet bereid mee te werken aan een oplossing voor de overlast van duizenden mensen in Limburg die ernstige hinder hebben van de oude lawaaibakken. Dus moeten de ministers nu zelf voet bij stuk houden en het vliegen met AWACS boven Nederland verbieden.”

Ondertussen zijn de ministers echter al weer bezig om in de Europese Unie een oplossing te zoeken. De ministers vragen daar om de militaire toestellen te laten vallen onder de strenge Europese normen voor burgerluchtvaart. Dan zal het gebruik van de oude AWACS motoren voor heel Europa uitgesloten worden. “Op zich een goed idee natuurlijk”, zegt De Wit. “Dit moet echter geen eindeloos bestuurlijk proces worden. De overlast in Limburg moet nu snel worden beëindigd.”