nieuws

Minister moet ingrijpen bij corporaties met onwettige huurcontracten

SP-kamerlid Remi Poppe heeft minister Vogelaar door middel van schriftelijke Kamervragen verzocht om in te grijpen bij de woningcorporatie RWS in Goes. Deze corporatie neemt bij de verhuur van woningen in Goes-West de bepaling op dat wanneer de woning wordt gesloopt de bewoners moeten meewerken aan verplichte verhuizing. Remi Poppe: "Volgens de corporatie zal deze sloop rondom 2012 plaatsvinden, maar bij de gemeente weten ze officieel nog helemaal van niets! Dit is een slinkse manier om de wettelijke inspraak van huurders te omzeilen."

In het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat bij de sloop van woningen, 70% van de bewoners achter deze sloop moet staan. Poppe: "Als je de nieuwe huurders al ver van tevoren beïnvloed door hen een contract te laten tekenen dat hen verplicht mee te werken aan een verhuizing, is die 70% natuurlijk snel gehaald."

Zolang de corporatie echter nog geen voornemen tot sloop heeft aangekondigd bij de gemeente, mag de corporatie dit soort bepalingen helemaal niet opnemen in de huurcontracten. Poppe: "Het is dus volstrekt onredelijk om dit van woningzoekenden te eisen. Ik vraag de minister als toezichthouder van de corporaties dus om deze corporatie hierop aan te spreken."

Betrokken SP'ers