Minister Cramer blij met asbestnotitie SP

SP Tweede Kamerlid Remi Poppe overhandigde tijdens het asbestoverleg het SP-rapport 'Help asbest het dak af'. De SP pleit in de notitie voor het preventief saneren van alle asbest dat risico vormt voor de volksgezondheid. De minister is blij met het initiatief en zal de adviezen uit het rapport ter harte nemen. De minister erkende in het debat dat Poppe terecht de zaak hoog op de agenda zet en de relevante vragen stelde. Toch kwam de minister onverwacht met een onbekend TNO onderzoek naar voren waarmee ze verdedigde dat wat haar betreft de prioriteiten toch anders liggen. De minister denkt met goede voorlichting aan burgers en duidelijke protocollen voor slopers de veiligheid te kunnen waarborgen. Poppe kreeg het de minister vervolgens niet meer uitgelegd dat niethechtgebonden asbest nu al een gevaar vormt en dat alleen opruimen dit gevaar wegneemt. “Het is moeilijk debateren met deze de minister, zeker als ze zich baseert op onbekend onderzoek,” zegt Poppe. “Ik wacht dat rapport van TNO en de schriftelijke reactie van de minister op ons rapport af. Dan praten we verder.”

De minister is het wel eens met Poppe dat het niethechtgebonden asbest in publieke gebouwen zo snel mogelijk moet worden gesaneerd. Musea, scholen en kantoren moeten schoon en veilig zijn. Daar zullen gemeenten het asbest moeten laten inventariseren en (door de eigenaar) laten verwijderen. Poppe: “Ik ben benieuwd naar het plan van aanpak de minister om dit te realiseren.” Haast cryptisch zei de minister ook dat zij vond dat de deskundigheid over asbest bij gemeenten verbeterd moest worden. Ze zal bezien welke opleidingsmogelijkheden er zijn om ambtenaren beter toe te rusten voor deze taak. Poppe: “Dat komt er in de praktijk op neer dat, zoals ik voorstel, ambtenaren een twee daagse opleiding tot Deskundig Toezichthouder Asbest (DTA-er) zullen moeten volgen. Dan kan over een tijdje iedereen die deskundig advies wil over asbest verwijdering bij de gemeente terecht voor een deskundig advies.”

Uiteindelijk kreeg Poppe ook steun van het CDA voor het plan om in navolging van initiatieven in Noord-Holland, Brabant en Zeeland in heel Nederland asbestdaken te vervangen door zonnepanelen. Het plan is namelijk ook in Overijssel opgepakt na een motie van de CDA-statenfractie. De minister reageert op dit voorstel per brief. “Dit is helemaal geen gek idee, het mes snijdt aan twee kanten,” zegt Poppe. “Het asbest is weg en levert veel duurzame energie op. Als ze slim is doet minister Cramer mee want als ze ergens meters kan maken met zonnecellen is het wel op die schuren.”

Betrokken SP'ers