nieuws

Karabulut: Geen treiterbeleid bij aanvraag bijstand

Gemeenten mogen geen treitertechnieken inzetten om het aantal uitkeringen omlaag te brengen. Dat stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut na waarschuwingen van cliëntenraden en sociale zekerheidsadvocaten in het Nederlands Dagblad dat gemeenten de aanvraag soms onnodig frustreren en steeds aanvullende eisen stellen. Ze wil dat staatssecretaris Aboutaleb een einde maakt aan deze praktijken.

Niet alleen traineren gemeenten bij de aanvraag, ze sluiten ook prestatiecontracten af met Centra voor Werk en Inkomen, waarbij wordt vastgelegd dat slechts een beperkt aantal bijstandsaanvragen mag leiden tot een uitkering. “Idioot,” oordeelt Karabulut. “Mensen hebben recht op een uitkering of niet. Probeer niet met een soort hindernisbaan een terechte aanvraag te bemoeilijken.”

Karabulut noemt het onacceptabel dat gemeenten grenzen overschrijden in hun pogingen het aantal bijstandsuitkeringen omlaag te brengen. “Gemeenten moeten een aanvraag zorgvuldig toetsen. Wie recht heeft op een uitkering moet die krijgen. Punt. Elke aanvraag moet per geval worden beoordeeld, en dat betekent dat je als gemeente vooraf niet kunt vastleggen dat slechts de helft van de aanvragen mag leiden tot een uitkering. Aboutaleb moet een einde maken aan deze prestatieafspraken.”