nieuws

Irrgang wil meer openheid over belasting multinationals

De Nederlandse regering moet ophouden met het duiken voor de vraag in welke mate Nederlandse multinationals belasting betalen. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang wil openheid van zaken: “Als blijkt dat multinationals inderdaad nauwelijks nog belasting betalen, dan dient de wet te worden aangepast.” Hij zal verantwoordelijk staatssecretaris De Jager in het Vragenuur om opheldering vragen over onthullingen in NRC Handelsblad dat multinationals amper of geen winstbelasting betalen.

Uit verklaringen van belastingambtenaren aan NRC blijkt dat een groeiend aantal multinationals nauwelijks winstbelasting betaalt, dankzij de wet ‘Werken aan Winst’. Deze werd voor de verkiezingen in 2006 door het demissionaire kabinet Balkenende III door de kamer geloodst. De wet zorgde niet alleen voor een forse verlaging van de winstbelasting, maar schept volgens NRC Handelsblad bovendien de mogelijkheid voor multinationals om nieuwe constructies te gebruiken om belasting te ontwijken.

Staatssecretaris De Jager geeft tot nu toe geen antwoord op Kamervragen over hoeveel de Nederlandse multinationals per saldo betalen aan winstbelasting. Irrgang: “De Nederlander heeft er recht om dit te weten. Dragen multinationals netjes bij aan bijvoorbeeld alle infrastructuur en het onderwijs waar deze bedrijven hun winsten aan te danken hebben? Of moeten alleen hun werknemers en klanten daarvoor opdraaien en kunnen zij hun winsten ongehinderd wegsluizen?”

“De multinationals hebben belastingplanning inmiddels tot een kunst verheven,” concludeert Irrgang. “Er begint een moraal te heersen dat belasting betalen iets voor sukkels is. In werkelijkheid moeten de gewone Nederlanders opdraaien voor de misgelopen belasting. Of we moeten gaan bezuinigen op sociale voorzieningen, zorg, onderwijs en infrastructuur. Bedrijven moeten bijdragen aan de samenleving waar zij hun bestaan en winst aan te danken hebben, en het is aan de regering om dit netjes te organiseren.”