nieuws

Irrgang bepleit compensatie na zoveelste blunder Belastingdienst

SP-Kamerlid Irrgang wil financiƫle compensatie voor de burgers die hun aangifte al hadden ingediend en daarvoor kosten hadden gemaakt. Gisteren kwam de zoveelste blunder bij de Belastingdienst aan het licht. Door een ICT-probleem moeten 730.000 belastingaangiften opnieuw worden gedaan.

Gisterenmiddag sprak de Tweede Kamer uitgebreid over alle problemen bij de Belastingdienst. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang stelde daarbij dat "als de problemen niet door uw voorgangers waren veroorzaakt u nu al drie moties van wantrouwen aan uw broek had gehad". Staatssecretaris De Jager bood zijn excuses aan, maar moet nu echt orde op zaken stellen en kan zich niet blijven verschuilen achter zijn voorgangers.

Irrgang stelde ook de koopkracht van de burgers aan de orde, die te leiden heeft vanwege het schrappen van de ziektekostenaftrek per 1 januari 2009. Behalve het directe verlies aan aftrek wordt hierdoor ook het zogenaamde 'verzamelinkomen' hoger, wat leidt tot een lagere huur- en zorgtoeslag. De Jager weigerde hier serieus op in te gaan en verwees naar minister Donner van Sociale Zaken. Zijn SP-collega Sadet Karabulut heeft inmiddels een debat met die minister aangevraagd: "Mensen worden op deze manier drie keer gepakt door het kabinet. De aftrek vervalt, ze krijgen minder zorg- en huurtoeslag en moeten een boete betalen. Dat is onacceptabel. Ik wil van de minister precies weten hoeveel centen dit de mensen gaat kosten en hoe hij dit koopkrachtverlies gaat compenseren."