nieuws

Grootste wapenorder van de eeuw dankzij grootste draai PvdA

“Door akkoord te gaan met de aanschaf van de eerste JSF-toestellen geeft de PvdA niet alleen groen licht voor de grootste wapenorder van de eeuw, maar maakt ze ook de grootste draai aller tijden,” meent SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen. “Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht, bezwoer defensiewoordvoerder Blom van de PvdA. Wouter Bos maakte een verkiezingsfilmpje waarin hij het JSF-geld liet terughalen voor verpleeghuizen. Maar de problemen in de ouderenzorg worden niet opgelost en er gaan gewoon bakken met geld naar de JSF. Zelfs voor PvdA-begrippen is dit een ongekende schaamteloze draai.”

Nederland stapt uit het JSF-project, zo was de belofte die in het PvdA verkiezingsprogramma stond te lezen. Geld moest naar ouderenzorg en niet naar de JSF was de boodschap in het verkiezingsfilmpje Wouters Angels. Daarin geeft Wouter Bos zijn drie “angels” (de Kamerleden Nebahat Albayrak, Attje Kuiken en Mei Li Vos) de opdracht het geld dat Balkenende weghaalt uit de verpleeghuizen om de JSF te bekostigen terug te halen.

Zie ook de video: Bob Fosko vs. Wouter Bos

Van Velzen: “De PvdA probeert krampachtig om de aanschaf van testtoestellen als een los besluit te duiden. Men wil de schijn hooghouden dat het daadwerkelijke besluit tot aanschaf pas in 2009 wordt genomen. Maar dit besluit tot aanschaf van de eerste testtoestellen leidt ons verder in de fuik die onherroepelijk eindigt bij de aanschaf van de JSF. Dit terwijl nog steeds onbekend is hoeveel de JSF zal gaan kosten. Wat wel duidelijk is, is dat dit veel en veel meer wordt dan aanvankelijk was voorgespiegeld. Ondanks wat ze ons voorspiegelen in hun propaganda, steekt de PvdA liever extra miljarden in gevechtsvliegtuigen dan in de zorg en het onderwijs.”

Vandaag bericht het NRC dat er een nieuwe kostenoverschrijding is geboekt waardoor de aanschaf van de JSF voor Nederland ongeveer 205 miljoen euro duurder uit valt. Van Velzen heeft een debat aangevraagd met de staatssecretaris van defensie om opheldering te krijgen.

De SP was, is en blijft tegenstander van deelname aan het ontwikkelen, testen en produceren en kopen van de Joint Strike Fighter (JSF) door Nederland. De belangrijkste bezwaren zijn dat Nederland zich ook in de toekomst zal moeten schikken naar Amerikaanse buitenlandse politiek en aan Amerikaanse industrie. Verder is absoluut onduidelijk waar de maar steeds oplopende kosten uiteindelijk op uit zullen komen. Bovendien, de F-16's kunnen nog tien tot vijftien jaar mee, mits ze een up-date krijgen. Tegen de tijd dat F-16's verouderd zijn, kan uit het dan bestaande aanbod het beste vliegtuig gekozen worden.