nieuws

Gerkens blij met uitspraak Reclame Code Commissie: ringtone-reclames zijn misleidend

De Reclame Code Commissie heeft vandaag geoordeeld dat de zogenaamde ringtone-reclames misleidend zijn. De commercials doen valse beloftes en op kinderwebsites is het vaak niet eens duidelijk is dat bepaalde uitingen reclame zijn. SP-Kamerlid Arda Gerkens, die al een jaar ijvert voor het aanpakken van deze vorm van misleiding, is blij met het oordeel.

“Nog steeds krijg ik wekelijks klachten van kinderen die onbewust een abonnement afsloten waar ze niet van afkomen,” aldus Gerkens. “Dat kost mensen soms bakken met geld.”

Media mogen de reclames niet meer uitzenden, maar helaas staat op het overtreden van de uitspraak geen sanctie. Gerkens: “Veel van deze reclames zijn ook via internet te vinden, ik weet dus niet of deze uitspraak de ringtone-maffia een halt toe zal roepen. De staatssecretaris van Economische Zaken heeft echter eerder beloofd dat de consumentenautoriteit met de uitspraak naar de rechter zal gaan. Die kan dan wel een boete opleggen bij overtreding van het verbod. Ik zal nauw in de gaten houden of Heemskerk zich aan deze afspraak gaat houden.”