nieuws

Geen rechteloos huispersoneel voor de rijken

Het plan om rijke mensen aan goedkoop en onverzekerd huispersoneel te helpen is van tafel. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt: “De SP maakte in 2006 al gehakt van het voorstel, het kabinet komt nu tot de juiste conclusie. De regeling zou ervoor moeten zorgen dat werknemers drie dagen per week in en om het huis werkzaamheden kunnen verrichten, zonder een dienstbetrekking met bijhorende rechten. Het subsidiëren van rijken om een eigen ‘hofhouding’ aan te stellen is een bizar idee."

Het voorstel heeft geen effect op een hogere arbeidsdeelname van hoogopgeleiden, is zeer fraudegevoelig en het levert nauwelijks nieuwe arbeidsplaatsen op. Wel zorgt het voorstel voor concurrentie op de arbeidsmarkt tussen verzekerde en onverzekerde werknemers,” aldus Ulenbelt. Mede op vraag van de PvdA gaat de staatssecretaris van Sociale Zaken onderzoeken of er op andere wijzen proeven gedaan kunnen worden die hetzelfde doel beogen. De PvdA, bedenker van het plan, kan het nog niet helemaal loslaten. De SP wil echter geen rechteloze werkende onderklasse, dus ook geen proef.

De regeling heeft tot gevolg dat er een groep werknemers ontstaat van dienstverleners die voor een groot deel afhankelijk zijn van een baan, die geen van de rechten geeft waar andere werknemers wel recht op hebben. Geen bescherming tegen ontslag, geen recht op WW indien men ontslagen wordt, geen uitbetaling bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, geen minimumloon en geen arbeidsvoorwaarden die je normaal wel hebt als je een arbeidscontract hebt.

Betrokken SP'ers