nieuws

Europees Verenigd Links tegen eenzijdig uitroepen onafhankelijkheid door Kosovo

De fractievoorzitters van Europees Verenigd Links in het Europees Parlement en in de parlementaire assemblee van Raad van Europa veroordelen het besluit van de Kosovaarse regering om vandaag eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Dit laat SP-senator Tiny Kox vandaag weten vanuit Brussel.

Fractievoorzitter Francis Wurtz (Europees parlement, Frankrijk) en Kox (Raad van Europa, Nederland) noemen de actie in strijd met resoluties van de VN Veiligheidsraad. Maar de afsplitsing van Servië gaat ook in tegen de internationale wetgeving en een recente resolutie van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Die resolutie riep op tot voortzetting van de onderhandelingen, in plaats van een eenzijdige beslissing.

De handelwijze van de Kosovaarse regering kan een doos van Pandora openen, stelt Europees Verenigd Links, waar ook de SP deel van uitmaakt. Tiny Kox: “Dat gevaar geldt in het bijzonder in die landen waar sprake is van ‘bevroren conflicten’, zoals Georgië, Rusland, Armenië, Moldavië en Cyprus. Ook daarom is de beslissing van vandaag een gevaarlijk precedent dat door de internationale gemeenschap bekritiseerd zou moeten worden.”