nieuws

Zoveelste tegenvaller OV-Chipkaart: gegevens gebruiker makkelijke prooi voor hackers

SP-Kamerleden Emile Roemer en Arda Gerkens hebben het kabinet om opheldering gevraagd nu de geheime code in de OV-chipkaart, ter bescherming van de privacy van de reiziger, eenvoudig te kraken is. De invoering van de OV-Chipkaart heeft hierdoor wederom zware averij opgelopen. “Keer op keer vallen er nieuwe lijken uit de kast en de toekomst van de Chipkaart begint er steeds somberder uit te zien”, aldus Roemer. “Dat is doodzonde, want de Chipkaart was een goed idee, maar door een onwaarschijnlijke rij tegenvallers loopt het project volledig in de soep.”

Gebleken is dat twee Duitse hackers de beveiligingscode van de Chipkaart hebben gekraakt. Roemer: “Deze kaart staat of valt met de beveiliging van de gegevens. Liever geen chipkaart dan een onveilige chipkaart. Als die beveiliging niet gegarandeerd is, komen gegevens van de reiziger op straat te liggen, voor het oprapen voor fraudeurs. Als het een beetje tegenzit moet men ineens grof gaan betalen voor reizen die helemaal niet gemaakt zijn.”

De OV-Chipkaart wordt al tijden geteisterd door tegenvallers. De invoering in Rotterdam ging gepaard met vele problemen. De onderlinge communicatie tussen de vervoerders verloopt stroef en nu is ook de privacy niet gewaarborgd.

Al eerder lanceerde de SP een reddingsplan voor de OV-Chipkaart, waarin de reiziger centraal kwam te staan. Staatssecretaris Huizinga viel toen over de term ‘reddingsplan’ en wimpelde de meeste verbetervoorstellen af of schoof de verantwoordelijkheid af op de lagere overheden. Maar nu wordt zij opnieuw met haar neus op de feiten gedrukt. Roemer: “Ik wil exact weten wat de staatssecretaris gedaan heeft om dit te voorkomen. Vandaag lees ik dat de fabrikant van de chips wel in staat is om een betere chip te maken. Waarom is dit dan niet gebeurd? De regie van de staatssecretaris was tot nu toe ver te zoeken. Nu kan ze bewijzen dat ze wel degelijk aan kan pakken, ze moet dit probleem snel oplossen.”

Betrokken SP'ers