nieuws

Ziekenhuis Harlingen: Sluiting OK is niet oké.

Bijna 12.000 handtekeningen hebben de inwoners van Harlingen aangeboden aan de Tweede Kamer om de dreigende sluiting van de operatiekamers van het ziekenhuis “De Batting” te voorkomen. Tijdens het aanbieden van de petitie werd aan de aanwezige volksvertegenwoordigers duidelijk gemaakt hoe belangrijk het ziekenhuis is voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van Noordwest Friesland.

In antwoord op Kamervragen van de SP bagatelliseert de minister de problemen rondom de bereikbaarheid. Als mensen geopereerd moeten worden kunnen ze ook naar Sneek of Leeuwarden, aldus Minister Klink. SP-woordvoerder Hans Gillissen gaf aan wat dat betekent voor iemand die met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis in Leeuwarden moet. "In plaats van 16 minuten is men 1 uur en 9 minuten onderweg. En in plaats van ruim 1 euro betaalt men ruim 8 euro. We mogen deze voorziening niet verliezen."

Kamerlid Henk van Gerven is teleurgesteld in het antwoord van de Minister: "Klink kijkt niet naar de menselijke maat. Hij benadert het als een kille boekhouder vanachter een bureau waarbij het geld belangrijker is dan goede zorg om de hoek."

In de Tweede Kamer is het laatste woord over Harlingen nog niet gesproken. Vanwege bezuinigingen en het wegvallen van overheidssteun voor investeringen in het vastgoed loopt het Medisch Centrum Leeuwarden, waar Harlingen deel van uitmaakt, miljoenen euro’s mis. De SP zal in het aanstaande debat zich opnieuw sterk maken voor het behoud kwalitatief goede zorg in Harlingen. Henk van Gerven: "De Kamer heeft duidelijk laten merken dat het concentreren van zorg in grote ziekenhuizen moet stoppen. Wij zullen de druk op de Minister opvoeren om goede voorzieningen in Harlingen te behouden."

Betrokken SP'ers