nieuws

WOZ-taxatie moet voldoende zijn voor hypotheekaanvraag

SP-kamerlid Paulus Jansen heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Vogelaar over de taxaties van woningen door makelaars. Omroep Gelderland liet een woning taxeren door vier verschillende makelaars. Het verschil tussen de getaxeerde waarde van de woning was 45%. Paulus Jansen: “Daarnaast varieerden de kosten voor de taxatie tussen de 155 en 1065 euro. Dat is echt absurd.”

De waarde van de door Omroep Gelderland aangewezen woning lag volgens de ene taxateur rond de 300.000 euro, terwijl een andere taxateur 440.000 euro schatte. Jansen: “Je vraagt je af of je voortaan niet beter je buurman kan vragen hoeveel hij je huis waard vindt, in plaats van een echte vakman in te schakelen. Maar helaas; de meeste banken en de Nederlandse Hypotheek Garantie eisen een taxatie door een beëdigd taxateur.”

Daarom stelt Jansen voor de laatste WOZ-taxatie voldoende te laten zijn bij een hypotheekaanvraag. “De kwaliteit van de WOZ-taxaties is de laatste jaren enorm toegenomen, met name door de jaarlijkse update van de WOZ-waarde door gemeenten. Als deze taxatie kan worden overlegd bij een hypotheekaanvraag lijkt mij dit meer dan voldoende. Consumenten worden dan in ieder geval niet opgezadeld met een verplichte taxatie waarvan de betrouwbaarheid discutabel is."