nieuws

Verhagen moet Israëlische sanctie tegen bevolking Gaza veroordelen

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur op het matje roept, nu Israël de leverantie van brandstof aan Gaza heeft stopgezet. Hierdoor is de elektriciteitscentrale stilgevallen die een groot deel van de bevolking van stroom moet voorzien. Het dagelijkse leven is tot stilstand gekomen en ook ziekenhuizen raken in problemen. De VN waarschuwt voor een humanitaire crisis.

Israël staakte de leverantie van diesel in reactie op beschietingen van de Israëlische grensstad Sderot door Palestijnse strijdgroepen. Van Bommel: “Die aanvallen moeten worden beëindigd, maar het collectief straffen van de hele bevolking van Gaza is ontoelaatbaar. Ik wil dat de minister dat onmiddellijk laat weten aan de ambassadeur van Israël en deze gang van zaken veroordeelt.”

De Gazastrook lijdt al lang onder economische en militaire strafmaatregelen door Israël. Het gebied lijkt inmiddels een openluchtgevangenis. Er hebben voortdurend beschietingen plaats door de Israëlische krijgmacht, die probeert plaatselijke leiders te executeren. Dat heeft de afgelopen weken al tientallen burgerdoden met zich meegebracht.

Sinds de besprekingen van de Amerikaanse president Bush met de Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas, enkele weken geleden, is de Israëlische druk op de Gazastrook toegenomen. Dat verzwakt ook de positie van Abbas, die in het komende jaar een akkoord over een Palestijnse staat moet zien te bereiken. Nederland wil juist dat er Palestijnse staat wordt gesticht.

Van Bommel: “Het is niet voor niks dat VN secretaris-generaal Ban ki Moon waarschuwt voor een humanitaire crisis. De bevolking van Gaza is totaal verpauperd en voor het grootste deel afhankelijk van noodhulp via de VN. Nu ook de nutsvoorzieningen worden afgesloten, zal de ellende van de bevolking toenemen en dat vergroot de druk van politieke radicalisering. Een totaal ongewenste ontwikkeling, waarbij niemand gebaat is. Minister Verhagen moet daarom nu duidelijk maken waar Nederland staat en deze actie veroordelen.”

Betrokken SP'ers