Van Velzen: Waarom heeft Verburg ernstige misstanden bij VWA verzwegen?

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil van minister Verburg weten waarom zij een vernietigend rapport over de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) een jaar in de la heeft laten liggen. Het rapport spreekt van intimidatie, het achterwege blijven van straffen en gebrek aan onafhankelijke controle. Van Velzen vroeg al een jaar geleden opheldering over het beleid bij de VWA, maar toen werd over ernstige problemen verzwegen.

Het rapport, dat al een jaar geleden in het bezit van de minister was, stelt dat bij het vervoer van levende dieren de handhaving van de regels ernstig tekortschiet. De VWA houdt door interne problemen veel te weinig toezicht en de kwaliteit van inspecties is onder de maat. Van Velzen: “Het is een grote puinhoop bij de VWA. Er wordt niet meer genoeg toezicht gehouden en dierenartsen zijn slecht geschoold. Ongelooflijk dat dit nu pas naar buiten komt, terwijl de conclusies al een jaar geleden bekend waren en we al jaren aandacht vragen voor de misstanden bij diertransporten.”

Met name op verzamelcentra, op wasplaatsen, bij vervoerders en bij de export van dieren liggen de grootste problemen. De wettelijke vereiste aantal controles wordt niet gehaald. De handhaving gaat niet verder dan een waarschuwing. Transporteurs wordt geen strobreed in de weg gelegd om keer op keer in de fout te gaan.

Van Velzen: “Ik wil een complete herziening van het beleid van de VWA. De boetes die worden uitgeschreven zijn ook volgens de VWA zelf te laag en er vinden geen inspecties plaats om te controleren of overtredingen ook daadwerkelijk opgelost zijn. Maar eerst wil ik nu eindelijk een eerlijke reactie van minister Verburg waarom ze al die tijd wist van de problemen maar niets heeft ondernomen om de situatie te verbeteren.”