nieuws

Van Bommel wil opheldering over getuigenis deelname Nederland aan Enduring Freedom

Harry van Bommel wil dinsdag in het Vragenuur opheldering van minister Van Middelkoop (Defensie) over Nederlandse betrokkenheid bij militaire operaties buiten het ISAF-gebied. Hierover zijn door een Duitse militair onthullingen gepubliceerd in het boek ‘Endstation Kabul’.

De getuigenis van schrijver Achim Wohlgethan over diens werk in Afghanistan in 2002 sluit aan bij eerdere berichten dat Nederlandse en Duitse commando’s in Afghanistan ook actief waren voor de Amerikaanse oorlogsoperatie Enduring Freedom. Deze acties zouden in strijd zijn met het politieke mandaat dat zij hadden voor de vredesmissie van ISAF.

Van Bommel: “Ik wil van de minister weten hoe deze getuigenis te rijmen is met de faliekante ontkenningen die hij eerder deed. Wohlgethan doet in zijn boek immers uitvoerig verslag van de opdrachten die hij met Nederlandse collega’s buiten het ISAF-gebied moest uitvoeren. Van Middelkoop heeft een hoop uit te leggen.”

Van Bommel: “Beetje bij beetje wordt duidelijk dat de scheiding tussen de vredesmissie ISAF en de oorlogsoperatie Enduring Freedom altijd al theoretisch en kunstmatig is geweest. Uit de nieuwste onthullingen blijkt dat het onderscheid nooit veel voorstelde. Het Nederlandse parlement en het Nederlandse publiek moesten echter van de domme worden gehouden, de wensen van de Amerikanen gaan voor de kabinetten Balkenende immers boven alles.”

Betrokken SP'ers