nieuws

SP: verbetering arbeidsomstandigheden faalt

SP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt veegt de vloer aan met de huidige wetgeving voor arbeidsomstandigheden en stelt voor om te stoppen met halfzachte afspraken tussen werkgevers en vakbonden. Ulenbelt: “Bij arbeidsomstandigheden gaat het om leven, dood en ziekte. Dat kan niet worden overgelaten aan de krachtsverhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Het ongeval in de Amer-centrale van Essent, met 5 doden, is een voorbeeld van de volstrekt mislukte zelfregulering”.

Ulenbelt: “Het juichverhaal over het vermeende succes van de afspraken in arboconvenanten kan wat mij betreft opgenomen worden in de top tien van misleidende verhalen van een overheid. De zelfregulering werkt niet en moet dus onmiddellijk worden gestopt”! Zelfregulering was bedoeld om de arbeidsrisico’s te verminderen. In slechts enkele sectoren is iets bereikt. Over de hele linie is de kwaliteit van arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren niet verbeterd. Het aantal meldingen van beroepsziekten is niet gedaald. En ons land kent, op Finland na, het hoogste percentage verzuim als gevolg van het werk.

Om concurrentie op kosten voor veiligheid te voorkomen stelt de SP voor om bij aanbesteding van onderhoudswerkzaamheden, zoals bij de Amer-centrale, te verplichten dat er offertes gevraagd worden waarin werkzaamheden en kosten voor veiligheid zijn uitgesplitst. Ulenbelt: “Op veiligheid van werknemers kan met dit voorstel niet meer worden geconcurreerd".

Betrokken SP'ers