nieuws

Schoolboeken direct na aanschaf vergoeden

“Geef ouders het geld voor de schoolboeken direct na aanschaf”, stelt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Hij zegt dit naar aanleiding van het bericht dat ouders de schoolboeken in het voortgezet onderwijs zelf moeten voorschieten.

Het kabinet laat weten dat ouders pas in december op 308 euro vergoeding kunnen rekenen. Van Dijk: “Het kabinet maakt er een potje van. Ze komen nu met een noodplan, maar ouders krijgen het boekengeld pas maanden later. Sommige ouders zullen zich opnieuw in de schulden moeten steken.”

Het was de bedoeling dat de scholen een budget zouden krijgen om schoolboeken te kopen. De inkoop van de boeken moet echter voldoen aan allerlei bureaucratische Europese aanbestedingsregels. Daarom zou invoering dit jaar niet meer lukken. Van Dijk: “Dit gedoe verdient beslist geen schoonheidsprijs. Het kabinet wilde in eerste instantie pas in 2009 de schoolboeken gratis maken. Onder andere de SP heeft ervoor gezorgd dat dit een jaar werd vervroegd. Dat gaat dus niet door. De gratis schoolboeken worden op deze manier een hoofdpijndossier voor dit kabinet.”

De SP zal in het debat over de schoolboeken aandringen op een zorgvuldige invoering. Van Dijk: “We moeten vermijden dat de ouders de dupe worden van het geklungel van dit kabinet. De eerste stap is om ouders niet te lang te laten wachten op het geld. Uiterlijk september moet het geld naar de ouders worden overgemaakt.” Van Dijk wil ook dat goed wordt onderzocht of de vergoeding van 308 euro voldoende is voor goede schoolboeken.

Betrokken SP'ers