nieuws

Roemer wil opheldering Huizinga over tegenstrijdige uitspraken

Wederom ziet SP-Kamerlid Emile Roemer zich gedwongen zijn pijlen te richten op staatssecretaris Huizinga van Verkeer. Dit keer heeft zij de Kamer fout geïnformeerd en zichzelf tegengesproken - overigens niet voor de eerste keer.

Afgelopen dinsdag ging Huizinga in debat over haar plan voor de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. SP-Kamerlid Emile Roemer bood zijn eigen aanvalsplan aan, maar ze wilde hier niet serieus op ingaan. Roemer: “De plannen van Huizinga stellen helemaal niks voor. Het hele debat was een grote teleurstelling, omdat ze weigerde initiatief te tonen en niet eens even kon reageren op ons plan. En nu blijkt ook nog dat ze compleet foute informatie heeft gegeven.”

Roemer uitte dinsdag harde kritiek op het van de trein verdwijnen van conducteurs met geweldbevoegdheid. “De conducteur wordt zo tot een sukkeltje gemaakt. Bij misdragingen kunnen ze niks anders doen dan vragen of iemand daar misschien mee op kan houden. Dit is gewoon belachelijk,” aldus het SP-Kamerlid. De staatssecretaris zei toen dat elke conducteur die dat wilde gewoon een cursus kon volgen, waardoor hij alsnog zijn geweldsbevoegdheid kon houden. “Maar wat ze er niet bij gezegd heeft, is dat deze conducteurs dan eerst in zo'n team terecht komen dat op afroep moet ingrijpen en dus van de trein verdwijnen. Iemand die gewoon op de trein wil werken, moet dus nu niet zo'n cursus volgen. De staatssecretaris heeft ons dus fout geïnformeerd.”

Ook zei de staatssecretaris dat automatisch betalen – bijvoorbeeld met de toekomstige OV-Chipkaart – in de regiotaxi niet kon, omdat er toestemming nodig is van de Nederlandsche Bank om deze kaart buiten het openbaar vervoer te gebruiken. “Ik heb haar drie keer gevraagd of dit echt zo was, omdat ze in het verleden wat anders beweerde en ze ontkende ooit iets anders gezegd te hebben. In een brief uit december heeft ze nog letterlijk gezegd dat deze toestemming niet nodig was, omdat de Regiotaxi een vorm van OV is. Ze heeft ons dus gewoon voorgelogen. Ik wil volgende week weer een nieuw debat met Huizinga, want dit kan echt niet!”

Betrokken SP'ers