Poppe: Er moet een einde komen aan verspreiding dodelijke asbestvezels

Na de recente brand in Vroomshoop waarbij veel asbest vrijkwam, is Tweede Kamerlid Remi Poppe het helemaal zat. Poppe: "Het word nu absoluut eens tijd om mijn oude voorstellen voor een asbestinventarisatie van alle gebouwen, loodsen, bedrijfshallen, boerenschuren, kantoren en woningen uit te voeren. En op de resultaten daarvan gebaseerde asbestsaneringsplan in te voeren. Op termijn moet Nederland asbestvrij verklaard kunnen worden."

Poppe wil een nader onderzoek naar de aanwezigheid van asbestproducten. Al ruim 25 jaar strijdt Poppe tegen het asbest, vaak met succes. Zo is op zijn initiatief het saneringsplan tot stand gekomen dat is gebruikt voor asbest ter verharding van paden, wegen en boerenerven in de Hof Van Twente en omgeving Harderswijk. Het is nu tijd voor de finale slag, het opruimen van alle asbest uit woningen, gebouwen en van daken. Uit het vorig jaar gepresenteerde Het historisch onderzoek naar asbest blijkt dat asbest bijna overal voorkomt. Bijna wekelijks is er wel ergens een brand waarbij asbest vrijkomt. Dit veroorzaakt risico’s voor de volksgezondheid en kost bergen geld om op te ruimen. "In de jaren negentig werd mijn voorstel voor inventarisatie en preventief saneren van asbest nog tegen gehouden door de PvdA," herinnert Poppe. "Nu rekent hij op meer gezond verstand van de minister en Kamerleden."

Veel asbestgolfplaten op daken van schuren en loodsen 3jn nu oud en aan het verweren. Poppe: "In midden jaren ’90 bleek uit onderzoek al dat met het mos dat met droog weer van de daken loskomt gevaarlijke asbestvezels vrijk."

Preventief saneren zal zijn prijskaartje hebben, maar het biedt ook kansen. In 1999 was er in Noord Brabant al het plan 'Haal meer uit je dak', om asbest daken met subsidie te laten vervangen door zonnepanelen. Daarmee zoude boeren twee problemen in een keer oplossen; het asbest werd verwijderd en hij verdiende wat terug door besparing op energiekosten. Indertijd was het rendement van de zonnepanelen nog te laag om het echt tot een succes te maken. Met de huidige stand der techniek en de hoge energieprijzen zou het wel eens zeer lucratief kunnen zijn. Poppe: "Ik heb de minister gevraagd dit nog eens door te rekenen en te bekijken of dit een goede oplossing voor de asbestgolfplaten op schuren en loodsen in heel Nederland zou kunnen zijn."

Betrokken SP'ers