nieuws

Paulus Jansen: Inburgeringsproces moet in hogere versnelling

Er zijn harde ingrepen in de Wet Inburgering nodig om het totaal vastgelopen proces weer vlot te trekken. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op de uitlatingen van minister Vogelaar in een uitzending van NOVA. Er melden zich veel te weinig mensen aan bij de inburgeringscursus. Jansen wil Vogelaar dinsdag in het Vragenuurtje confronteren met de problemen.

Jansen: “De eerder door Vogelaar gedane belofte om te praten met de regionale opleidingscentra (ROC’s) om snel de financiële problemen op te lossen en ontslagen te voorkomen, is een schijnbeweging gebleken. Nog steeds blijkt het aantal cursisten niet toe te nemen. Vogelaar denkt er mee weg te komen door de zwarte piet bij achtereenvolgens de gemeenten en bij haar voorganger Verdonk te leggen. Zij moet stoppen zich te verschuilen achter anderen, maar moet haar verantwoordelijkheid nemen. Als ze haar werk meteen gedaan had, hadden de docenten helemaal niet thuis gezeten en veel meer mensen inmiddels aan hun cursus kunnen beginnen. Dit hele inburgeringsproces moet in een hogere versnelling worden gezet.”

Er zijn meerdere oorzaken van de problemen. De invoering van marktwerking heeft tot vertraging geleid, maar wat ook niet helpt is dat bij de lancering van het ‘deltaplan inburgering’ werd aangekondigd dat de cursussen eventueel gratis zouden worden. Daardoor hebben veel inburgeraars hun deelname aan cursus uitgesteld.

Jansen wil dat door betere samenwerking tussen opleidingscentra en gemeenten binnen drie maanden veel meer mensen die verplicht moeten inburgeren, daadwerkelijk in de schoolbanken plaatsnemen. “Ook moet er een brief gestuurd worden aan iedere inburgeraar die onder de wet valt, dat er over uiterlijk drie jaar examen gedaan moet worden en dat iedere dag telt. Vrijblijvendheid en een afwachtende houding zijn geen opties meer, dat geldt voor álle betrokkenen.”

Volgens Jansen moet het idee van marktwerking in het integratieproces worden losgelaten. “De inburgering is een prijsvechtersmarkt geworden. Door ingewikkelde aanbestedingen is de bureaucratie enorm toegenomen, en de kwaliteit van het onderwijs dramatisch afgenomen. De inburgering zelf moet voorop staan, niet de vraag wie er geld mee kan verdienen.”

Betrokken SP'ers