nieuws

Ontslagbrief Rosita van Gijlswijk aan de voorzitter van de Tweede Kamer

Vandaag nam Rosita van Gijlswijk ontslag als Tweede Kamerlid van de SP, omdat zij door de partijraad van de SP is gevraagd om penningmeester van de partij te worden. Zij schreef een brief naar de Kamervoorzitter waarin zij haar besluit toelichtte.

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw G.A. Verbeet

Geachte mevrouw Verbeet,

Met deze brief dien ik met ingang van 14 januari a.s. mijn ontslag in als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ik verzeker u dat ik niet lichtvaardig tot dit besluit ben gekomen. Het Kamerlidmaatschap zie ik als een buitengewoon belangrijk ambt dat in staat stelt om bij te dragen aan het oplossen van concrete problemen in een samenleving die daarom vraagt. Misschien wel steeds meer om vraagt.

Ik heb in het korte jaar dat ik Kamerlid mocht zijn veel geleerd en enkele belangrijke onderwerpen behandeld. De debatten over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de klantenstops in de AWBZ waarbij de regering, regeringsfracties en de SP lijnrecht tegenover elkaar stonden, zal ik me blijven herinneren. Ik zal de verdere behandeling in de Kamer van deze thema’s dan ook nauwlettend volgen. En natuurlijk zullen deze debatten me blijven inspireren maar vanaf nu tot acties buiten het parlement en, ter geruststelling, binnen de wet.

De reden van mijn vertrek heeft u vermoedelijk al uit de media vernomen: begin december heeft het bestuur van de SP een dringend beroep op mij gedaan om onze oude en vertrouwde penningmeester op te volgen. Na overweging en overleg heb ik gemeend aan dat verzoek te moeten voldoen. De functie van penningmeester bij mijn partij is nu al een voltijdse baan die dus niet naast het Kamerlidmaatschap kan worden vervuld. Ik zeg ‘nu al’ omdat u eveneens uit de media kunt hebben vernomen dat er tot op regeringsniveau kapers op de kust zijn als het gaat om de penningen van mijn partij. De penningmeester van de SP zal het in de toekomst dus alleen maar drukker krijgen.

Het werken op deze Haagse vierkante kilometer zou onmogelijk zijn zonder alle mensen van de ondersteunende diensten als de repro, het CIP en het bedrijfsrestaurant. Ik dank hen daar allen heel hartelijk voor. Ik wens de Kamer veel vruchtbare debatten toe en in het bijzonder mijn opvolger Farshad Bashir veel succes.

Hartelijke groeten,

Rosita van Gijlswijk