nieuws

Minister blijft weigeren om corporatiefusie te blokkeren

Minister Vogelaar blijft weigeren om de corporatiefusie tussen Ymere en De Woonmaatschappij te blokkeren. Dit blijkt uit het antwoord op Kamervragen die SP-kamerlid Paulus Jansen stelde samen met collega's van PvdA en CDA. Paulus Jansen: "Het is ronduit onbeschoft. De Kamer nam in de zomer van 2006 al een motie van PvdA-kamerlid Depla aan die eist dat fusies die leiden tot een woningcorporatie van meer dan 10.000 woningen geen toestemming van de minister moeten krijgen, tenzij de fusie leidt tot aantoonbare maatschappelijke meerwaarde. Hier trekt de minister zich helemaal niets van aan."

Jansen stelde eind vorig jaar dat de minister wel een bijzonder goede uitleg moest hebben om deze fusie die leidt tot een corporatie van ongeveer 80.000 woningen niet te blokkeren. "Die goede uitleg heeft ze in ieder geval niet. Neem bijvoorbeeld het negatieve advies van de gemeente Almere, die vreest dat door de fusie de prestatieafspraken niet worden nagekomen. Zij heeft de corporatie hierop "opgeroepen" om de afspraken wel na te komen. Geen keiharde afspraken dus, maar wederom vrijblijvendheid."

De partijen die de motie van PvdA-kamerlid Depla in 2006 steunden, hebben nog steeds een meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen CDA en VVD stemden toen tegen. Jansen: "Wellicht helpt het als de Kamer het geheugen van de minister even opfrist. Ik wil in ieder geval op korte termijn een debat over deze kwestie."

Betrokken SP'ers