nieuws

Kabinet moet koopkrachtverlies compenseren

De SP heeft het kabinet dinsdag opgeroepen het door het Nibud voor 2008 berekende koopkrachtverlies te compenseren. Minister Donner beloofde vorig jaar nog koopkrachtbehoud of hooguit een lichte daling. “Dat blijkt nu volkomen achterhaald”, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Volgens de berekeningen van het Nibud gaan mensen er komend jaar veel meer op achteruit dan was voorspeld. Het gaat om een inkomensachteruitgang van gemiddeld 13 euro per maand. De koopkracht daalt hiermee met een kwart tot één procent. Belangrijkste oorzaken zijn duurdere levensmiddelen en benzine, de stijging van de ziektekostenpremies en de inflatie die toeneemt.

Minister Donner liet vandaag weten niets nieuws te zien in de cijfers. Het kabinet is dan ook niet van plan met nieuwe maatregelen te komen. “Daarmee ontkent de minister de werkelijkheid en maakt hij zich volstrekt ongeloofwaardig”, aldus SP-Kamerlid Karabulut. “Al jaren wordt mensen zoet beloofd, maar dit is een volstrekt loze belofte. Mensen moeten opnieuw de broekriem aanhalen. Het kabinet kijkt er naar en doet niets”.

In de Beter Nederland Begroting doet de SP verschillende voorstellen om koopkrachtverlies te compenseren.

Betrokken SP'ers