nieuws

Irrgang in actie tegen misbruik investeringsverdrag met Bolivia

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang heeft vanochtend meegedaan aan een protestbijeenkomst bij het ministerie van Economische Zaken tegen een Italiaans telecombedrijf, dat een miljoenenclaim wil neerleggen bij Bolivia. Eurotelecom Italia doet via een 'brievenbusmaatschappij' in Nederland een beroep op een investeringsverdrag tussen Nederland en Bolivia. Irrgang besprak de kwestie ‘s middag met de Boliviaanse ambassadeur in Nederland.

Het Italiaanse bedrijf wil miljoenen loskrijgen van de Boliviaanse staat, als compensatie voor het veranderende Boliviaanse privatiseringsbeleid. Er wordt een schimmige constructie gebruikt in een conflict over het Boliviaanse telecombedrijf ENTEL, waarvan Eurotelecom Italia 50% van de aandelen in handen heeft. Het bedrijf claimt schade te hebben opgelopen als gevolg van het veranderende Boliviaanse privatiseringsbeleid. Voor de schadeclaim wordt een 'brievenbusmaatschappij' in Nederland gebruikt. Zo willen de Italianen via een investeringsverdrag tussen Nederland en Bolivia een miljoenenclaim indienen bij de geschillencommissie van de Wereldbank ICSID (Internationl Centre for Settlement of Investment Disputes). Irrgang stelde hier samen met Harry van Bommel twee weken geleden al Kamervragen over aan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken).

In de middag sprak Irrgang met de Boliviaanse ambassadeur Roberto Calzadilla Sarmiento over het de privatiseringsbeleid van de nieuwe Boliviaanse regering. Als gevolg daarvan zijn de inkomsten uit de aardgasproductie, die ten goede komen aan de strijd tegen extreme armoede in Bolivia, verzesvoudigd: van 300 miljoen dollar per jaar tot 2 miljard euro.

In het gesprek kwam ook de Nederlandse betrokkenheid aan de orde bij de miljoenenclaim van Telecom Italia. Bolivia heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de geschillencommissie van de Wereldbank, ICSID. De ambassadeur stelde dat Bolivia niet tegen bemiddeling is, maar dat het ICSID partijdig is. Bolivia vraagt daarom op grond van het investeringsverdrag om een vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Irrgang: “Nederland geeft jaarlijks zo'n 30 miljoen euro aan hulp voor Bolivia. Het is contraproductief als we tegelijkertijd toestaan dat buitenlandse multinationals via Nederlandse brievenbusmaatschappijen bij Bolivia miljoenen aan schadevergoeding voor het deprivatiseringsbeleid kunnen claimen.”