'EU moet hertelling stemmen Kenia eisen'

De SP wil dat de Europese Unie een hertelling onder onafhankelijk toezicht eist van de stemmen van de Keniaanse verkiezingen, om verdere escalatie van het geweld in het Oost-Afrikaanse land te voorkomen. Dit bepleiten SP-senator Eric Smaling, die als verkiezingswaarnemer in Kenia aanwezig was, en SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

De SP-Kamerleden doen het voorstel naar aanleiding van de grote chaos die in Kenia is ontstaan na de verkiezingen van 27 december. Volgens Eerste Kamerlid Eric Smaling, die van 20 tot 31 december de hoofdstad Nairobi en de stad Kisii in het zuidwesten bezocht, zijn de verkiezingen in de lokale stembureaus eerlijk verlopen, maar ligt het probleem bij de centrale kiescommissie die in Nairobi de stemmen telde. “In mijn stemdistrict, dat zo’n 140 stembureaus behelsde, was er sprake van goede controle en transparantie. Maar wat er daarna met deze stemmen in Nairobi is gebeurd weet eigenlijk niemand”, zegt Smaling. De SP heeft minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken daarom opgeroepen in Europees verband aan te dringen op hertelling van de stemmen op het centrale niveau in Nairobi.

De EU eiste afgelopen maandag een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen. De SP zou echter graag een actievere houding van de EU zien. Smaling: “Een onafhankelijk onderzoek is mooi, maar dit betekent nog geen hertelling. Om de rust in het land terug te krijgen zul je moeten nagaan of er gesjoemeld is en of de stemmen van de lokale stembureaus kloppen met de cijfers in Nairobi. Dit kan alleen door de stemmen in Nairobi te hertellen.”