nieuws

Donkere wolken boven financiering wijkaanpak

Minister Vogelaar stuurde de Tweede Kamer gisteren een kopie van de brief die zij stuurde naar Aedes, de koepelorganisatie van de woningcorporaties. Uit de brief blijkt dat ook de herziene versie van het door de corporaties voorgestelde investeringsfonds voor de wijkaanpak volgens deskundigen veel te weinig opbrengt. Paulus Jansen: “De minister zakt steeds verder in het moeras en is inmiddels in een loopgravenoorlog met de corporaties verzeild geraakt. Ik vraag me af of ze hier ooit nog uit komen.”

Volgens Jansen is de grote boosdoener van dit alles Wouter Bos, die in de zomer van 2007 een eerder akkoord van Vogelaar met de corporaties om zeep hielp door zijn plan voor het heffen van winstbelasting door te zetten.

Vogelaar zegt nu de ledenraadpleging van Aedes op 7 februari a.s. af te wachten. Als deze niet bevredigend verloopt, zal zij de corporaties een heffing op gaan leggen. Jansen: “Ik ben benieuwd hoe zij dit gaat doen. Als deze wordt vormgegeven met een constructie via het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), ben ik er geen tegenstander van.”

Overigens maakte Vogelaar in het akkoord met Aedes over de wijkaanpak ook nog een heleboel andere afspraken, bijvoorbeeld over energiebesparing in huurwoningen, huurmatiging en nieuwbouwproductie. Jansen: “Het is de vraag of deze afspraken nog overeind staan als Vogelaar de stekker uit het investeringsfonds haalt. Dan heeft de minister nog veel meer problemen.”

Betrokken SP'ers