nieuws

Database dure medicijnen

Er moet zo snel mogelijk een database komen waarin geregistreerd wordt welke medicijnen patiënten in ziekenhuizen krijgen. Daardoor kan opgespoord worden of patiënten wel de juiste medicijnen krijgen, óók als het dure medicijnen betreft. Dit zeiden de Tweede Kamerleden Eelke van der Veen van de PvdA en Agnes Kant van de SP donderdag in Radio Kassa op Radio 1.

De Kamerleden reageerden daarmee op een voorstel van de advocaat Nicole Kien in het hetzelfde programma. Zij stelde dat duizenden patienten de juiste medicijnen mislopen als dat dure medicijnen zijn, omdat artsen in ziekenhuizen gebonden zijn aan het budget dat zij van het ziekenhuis krijgen. Een landelijke database zou meer inzicht moeten geven in het voorschrijvingsbeleid.

PvdA'er Eelke van der Veen: "Het is altijd goed als inzichtelijk is hoe iets loopt. Maar ook moeten er onafhankelijke richtlijnen komen en moeten specialisten in ziekenhuizen beter met elkaar overleggen. Dan staat de arts ook sterker als hij onder druk gezet wordt door de financieel directeur." SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant vindt dat de richtlijnen welke medicijnen moeten worden voorgeschreven, al goed genoeg zijn. Maar wel wil zij dat de oorzaak van het probleem wordt weggenomen: ziekenhuizen moeten 100 procent van de dure geneesmiddelen vergoed krijgen. Nu moeten ze 20 procent ervan zelf betalen, wat volgens Kant leidt tot ontmoediging bij de voorschrijving ervan.

Kant en Van der Veen zullen deze voorstellen donderdagmiddag inbrengen in het algemeen overleg van de Tweede Kamer over de dure geneesmiddelen.

Bron: Radio Kassa