Cyberpolitie moet foute filmpjes actiever aanpakken

Internetfilmpjes met mishandelingen, aanrandingen, vernielingen en ernstige bedreigingen moeten actiever worden opgespoord door de politie. Dat stelt Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) voor naar aanleiding van filmpjes die maandenlang op YouTube hebben gestaan, waarin te zien is hoe een zwakbegaafde jongen stelselmatig zwaar mishandeld werd. Ook moet de politie afspraken maken met dit soort sites, zodat foute filmpjes sneller offline kunnen worden gehaald.

Gerkens: “Er verschijnen steeds vaker filmpjes met mishandelingen, aanrandingen en vernielingen op commerciële websites als YouTube. De politie moet actief de mensen op die filmpjes proberen op te sporen en niet afwachten of er iemand aangifte komt doen. Bovendien moet dat soort clips sneller van het web worden gehaald, in het belang van de slachtoffers en om verheerlijking van dit soort wandaden tegen te gaan. Daar kan de politie afspraken over maken met sites als YouTube, vergelijkbaar met de afspraken die de sites hebben met de entertainmentindustrie over materiaal waar copyright op rust.”

Wanneer de beelden op sites als YouTube of Google Video volgens een bezoeker niet door de beugel kan, dan kan er nu een melding van worden gemaakt. De sites kunnen het filmpje vervolgens weghalen, maar doen dit ook vaak niet. Volgens Gerkens is dat niet de beste aanpak: “Waar het gaat om criminele activiteiten als mishandeling, aanranding, happy slapping of vandalisme moet actievere opsporing plaats vinden, en mensen moeten de filmpjes makkelijker onder de aandacht van de politie kunnen brengen. Het filmpje dat onlangs werd uitgezonden door EenVandaag, met de mishandeling van een zwakbegaafde jongen, heeft maandenlang online gestaan. Mensen weten online blijkbaar de weg naar de politie niet te vinden. Daar moeten we iets op verzinnen.”

Gerkens stelt voor dat de meldingen bij YouTube over filmpjes met criminele activiteiten naar het meldpunt Cybercrime worden doorgestuurd. Die kunnen de filmpjes beoordelen en in actie komen, als dat nodig is. Dan kan de politie ook gegrond vragen aan een site als YouTube om het filmpje weg te halen.