nieuws

APK-keuring gasinstallaties: Ministers steken kop in het zand

De ministers van der Hoeven en Vogelaar willen geen verplichte APK-keuring voor CV's, geisers en kachels. Zij antwoorden dit op schriftelijke Kamervragen van de SP. Kamerlid Paulus Jansen: "De beide ministers denken dit probleem weer met vrijblijvende afspraken te kunnen oplossen. Ze steken hun kop in het zand. Ik zal bij de eerstvolgende gelegenheid de Tweede Kamer vragen om hier een uitspraak over te doen."

Die eerstvolgende gelegenheid is begin maart, als de Tweede Kamer met minister Vogelaar debatteert over de onderzoeken naar de veiligheid en gezondheid in de Nederlandse woningen. Jansen: "Deze onderzoeken zijn alarmerend, vooral als het gaat om de veiligheid van gaskachels, CV-installaties en geisers. Hier moet snel wat aan gebeuren!"

De ministers stellen in de antwoorden dat zij afspraken hebben gemaakt met de installatiebranche, die vanaf nu ook koolstofmonoxidemetingen gaan doen bij periodieke keuringen. Daarnaast gaat minister Vogelaar de woningcorporaties vragen om periodiek onderhoud te laten uitvoeren aan de installaties in hun woningbezit. Jansen: "Het is prima dat de installateurs bij het periodieke onderhoud nu ook gaan meten op koolmonoxide, maar als de woningbezitters dit onderhoud niet laten uitvoeren schieten we er natuurlijk niets mee op! En minister Vogelaar gaat de corporaties "vragen" om te laten keuren? De vrijblijvendheid staat weer voorop, zoals steeds het geval is bij deze minister."

Betrokken SP'ers