nieuws

60.000 euro voor ‘nieuw’ rijkslogo over de balk

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt het belachelijk dat de regering 60.000 euro aan een ontwerpbureau heeft betaald voor het bedenken van een rijkslogo dat al blijkt te bestaan. Het nieuwe logo is een vrijwel exacte kopie van het vijf jaar eerder door hetzelfde bureau ontworpen wapen van het ministerie van Algemene Zaken. “De vorm is hetzelfde, de kleuren zijn hetzelfde. Het enige verschil is 60.000 euro”, zegt Van Raak.

Alleen premier Balkenende lijkt verschil te zien tussen het oude logo van zijn eigen ministerie en het nieuwe rijkslogo. In antwoord op schriftelijke vragen van Van Raak zegt hij dat het logo van Algemene Zaken geen deel uitmaakte van een huisstijl, zoals het nieuwe logo, en daarom anders is. De premier zei ook dat 60.000 euro een spotprijs is voor een logo dat oneindig gebruikt mag worden.

Het oude logo van Algemene Zaken en het nieuwe rijkslogo

Links het logo van het ministerie van Algemene Zaken uit 2002, rechts het 'nieuwe' rijkslogo

SP-Kamerlid Van Raak vindt echter dat Balkenende er een rommeltje van heeft gemaakt. Wat hem ook steekt is dat verschillende ministeries de afgelopen jaren voor zo’n 180.000 euro aan het ontwerpen van logo’s hebben uitgegeven terwijl ze wisten dat er een nieuw logo voor de gehele rijksoverheid zou komen. Zo gaf bijvoorbeeld het nieuwe ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie vorig jaar nog 60.000 euro uit aan een tijdelijk logo.