Volkstuinen: een kwestie van zaaien en oogsten

De SP ziet in amendement van Van Heugten de jarenlange actie voor volkstuinen beloond. Het amendement zorgt voor financiële ondersteuning van volkstuinen in stedelijk gebied. Met als argumentatie dat de volkstuinen belangrijk zijn voor leefbaarheid en sociale samenhang in de buurt. De SP zag het belang van volkstuinen voor een goede buurt al veel eerder in. ‘Al bij de vijfde Nota Ruimtelijke Ordening diende ik een motie in ter bevestiging van het belang van die volkstuinen’ zegt Poppe. 'Helaas is kort daarna het kabinet gevallen en is die motie nooit in stemming gekomen’.

Letterlijk zei Poppe in 2001 al: "Bij de discussie over ’’Groen in en om de stad’’ heb ik het voorbeeld gegeven van volkstuincomplexen. Als de minister aangeeft dat het per stad moet worden afgewogen, wordt de bestaande ontwikkeling dat veel van de bestaande groene pareltjes, oases in de stad met een hoge recreatieve waarde, verdwijnen. Op dit moment (2001 red.) wordt in de Randstad 140 ha bedreigd met verplaatsing, waarbij er altijd minder voor terugkomt. Mensen kunnen dan vaak niet meer opnieuw beginnen. Vindt de staatssecretaris niet dat deze terreinen bescherming verdienen.

In 2005 kreeg SP-Kamerlid Krista Van Velzen steun van de Kamer voor haar motie die de volkstuinen beter moeten beschermen tegen de oprukkende betonwoestijn. Een eenvoudige belronde leverde toen binnen twee dagen al zeven gemeenten op waar volkstuinen plaats moeten maken voor steen en beton. De groene ruimte staat in veel steden zwaar onder druk. Het Ruimtelijk Planbureau constateerde onlangs dat in de 50 grootste steden de groene ruimte aanzienlijk is afgenomen, bij ruim een derde van die gemeenten met meer dan 5%. De Nota Ruimte geeft als richtgetal dat bij nieuwbouw per woning minimaal 75 m2 groen in de stad te vinden moet zijn. In de praktijk volgen gemeenten dit advies niet op. Groenstroken, parken en volkstuinen moeten steeds vaker plaats maken voor het snelle geld uit bouwprojecten. Ook langs het spoor worden veel volkstuinen bedreigd. ProRail zegt de veiligheid niet meer te kunnen garanderen. Op aandringen van de SP is door toenmalig minister Winsemius een afspraak gemaakt met ProRail. In overleg met betreffende gemeenten zal ProRail actief zoeken naar veiligere alternatieve lokaties.

Betrokken SP'ers