nieuws

Vogelaar beweegt, maar nog lang niet genoeg

Minister Vogelaar is bereid om corporaties te verzoeken geen arbeidscontracten met excessief hoge salarissen af te sluiten totdat de Tweede Kamer begin 2008 besluiten heeft genomen over de salarissen in de (semi)publieke sector. SP-kamerlid Paulus Jansen: "Dit is een heel klein stapje in de goede richting, maar wat mij betreft is dit niet genoeg."

De minister reageerde gisterenavond op de motie van Jansen die de regering verzoekt om corporaties te verplichten om vanaf nu geen contracten meer af te sluiten boven de Balkenendenorm. De minister wil zover niet gaan. Ze wil eerst afwachten tot de Tweede Kamer in de loop van 2008 een besluit heeft genomen over de salarissen in de semi-publieke sector en daarnaast zegt zij vertrouwen te hebben in de gedragscode die de corporaties met elkaar hebben afgesproken.

Jansen vindt deze reactie slap: "De gedragscode van de corporaties zegt dat de salarissen van directeuren beneden een bepaald niveau moeten blijven, tenzij er aangetoond kan worden dat het eigenlijk meer moet zijn. Als ik het lijstje met de grootverdieners bekijk, kunnen de corporaties dat blijkbaar erg goed aantonen. Kortom, deze gedragscode is veel te vrijblijvend."

Vogelaar wil de corporaties wel verzoeken om zich voorlopig te houden aan de vastgestelde maximale salarissen uit de gedragscode en uitzonderingen hierop niet toe te staan. Jansen: "Aan een verzoek hebben we niets. De corporaties kunnen dit gewoon naast zich neerleggen. Daarnaast is er in de code een maximum van 211.500 euro per jaar geoorloofd. Dit is nog steeds fors meer dan de premier en dus wat mij betreft onacceptabel."

Betrokken SP'ers